emg home
RSS

EP: Potreban pragmatičan stav Beograda prema Kosovu

08. jul 2010. | 09:37 14:04

Izvor: Beta

Grad: Strazbur

Evropski parlament zatražio od vlasti Srbije da se pragmatično postave prema pitanju statusa Kosova i poručio da shvata da priznanje Kosova zasad nije prihvatljiva politička mogućnost za vođstvo u Beogradu.

To se navodi u usvojenoj rezoluciji o procesu evropske integracije Kosova, u kojoj je izražena i solidarnost s ranjenim srpskim članom kosovskog parlamenta, kako su to kao amandman predložili poslanici Jelko Kacin i Ulrike Lunaček. Osuđeni su eksplozija bombe i ubistvo i ranjavanje višeosoba u Kosovskoj Mitrovici i zatraženo da Euleks to što pre rasvetli.

Evropski parlament je, dodaje se u rezoluciji, zabrinut zbog stanja odnosa Srbije i Kosova i podvlači da su dobri susedski odnosi ključno merilo za težnje i ostalih zemalja regiona za priključenje EU.

Za rezoluciju je glasalo 455 poslanika, 155 je bilo protiv, a 28 uzdržano.

Evropski poslanici su istakli i da bi priznanje Kosova od svih članivca EU bilo pozdravljeno, uz opasku da su 22 članice EU priznale Kosovo kao nezavisnu zemlju. U rezoluciji se prima na znanje da su nezavisnost priznali većina suseda i 69 zemalja.

Poslanici su iskazali razumevanje za emocionalne posledice onog što je ostalo iza rata 1999. i razlog da je za Srbiju neprihvatljivo priznanje nezavisnosti Kosova.

"Sve zemlje treba da porade na jedinstvenom stavu prema Kosova", stoji takođe u dokumentu EP.

Evropski parlament u rezoluciji poziva Srbiju da prestane da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Traže se i pospešenje regionalne saradnje i jačanje prekogranične saradnje Srbije i Kosova, posebno u lokalnoj ravni, o stvarima bitnim za građane kao što su prirodne sredina, infrastruktura i trgovina.

Pozdravlja se veliko učešće kosovskih Srba južno od reke Ibar na poslednjim izborima kao korak ka trajnoj stabilnosti te zemlje, dok se od vlasti u Prištini traži da finansijski i politički pomognu opštine gde su Srbi došli na vlast, da bi kosovskim Srbima dokazali korist od prihvatanja države Kosovo.

Predlogom rezolucije se ukazuje na probleme odsustva vladavine zakona i organizovanog kriminala na severu Kosova.

Evropski poslanici su zabrinuti zbog široko rasprostranjene korupcije kao jednog od najvećeg problema Kosova, zajedno s organizovanim kriminalom.

Rezoluciju je prethodno tesnom većinom usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, a podržao ju je i komesar za proširenje Štefan File.

Štefan File je juče izjavio da je za EU Kosovo i dalje prioritet, ocenivši da je presudno važno mišljenje koje će dati Međunarodni sud pravde o tome da li je bilo legalno proglašenje nezavisnosti.

File je u raspravi skrenuo pažnju na to da članice EU imaju različita stanovišta o statusu Kosova, ali da su članice jedinstvene u angažovanju u odnosu na Kosovo.

Izvestilica za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček ocenila je da mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova treba da bude nova osnova za budućnost nezavisnog Kosova. "Kosovo je ponovo na prekretnici", izjavila je ona u raspravi o rezoluciji o Kosovu.

Grčki poslanik Takis Hađigeorgiu je, u ime grupe Ujedinjene levice u EP, upozorio da se na Kosovu događa ono što je posledica upotrebe sile.

Austrijski nezavisni poslanik Andreas Melcer je, pored ostalih, podsetio da je na snazi rezolucija 1244 i da EU ne može nametati priznanje Kosova.

Slovenački poslanik i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin u raspravi je rekao da je oružani napad na poslanika Petra Miletića, koji aktivno učestvuje u političkom životu Kosova, napad na sve koji pokušavaju da deluju u kosovskim institucijama. "Ne vidim velike razlike između ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i tog atentata", ocenio je Kacin. "Reč je o političkom otporu evropeizaciji, modernizaciji. Moramo podržavati politički dijalog i proces evropske integracije na Kosovu", zaključio je Kacin.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi