emg home
RSS

Đelić: Srbija očekuje prosleđivanje kandidature za EU

10. jul 2010. | 08:58

Izvor: Beta

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da Srbija očekuje da njena kandidatura za prijem u EU bude prosleđena Evropskoj komisiji do kraja ove godine, tokom belgijskog predsedavanja EU.Đelić je rekao i da očekuje da se steknu uslovi za početak "istinskih pregovora" Beograda i Prištine.

"Očekujemo dve ključne stvari: prvo je da se naša kandidatura koja je podneta u decembru prošle godine, prosledi tokom belgijskog predsedavanja Evropskoj komisiji na razmatranje i što ranije to bolje", rekao je Đelić u Ambasadi Belgije koja je priredila prijem povodom početka šestomesečnog predsedavanja te zemlje EU, 1. jula.

Prema rečima Đelića, tokom belgijskog predsedavanja se očekuje da se, pošto Međunarodni sud pravde iznese savetodavno mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova, "steknu uslovi da otpočnu istinski pregovori Beograda i Prištine da se dođe do istorijskog kompromisa".

Pored toga, Srbija očekuje i da se u zemljama EU nastavi ratifikacija njenog sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), započeta u junu, i da veliki broj zemalja završi taj posao do kraja ove godine, rekao je Đelić.

Ministar je ocenio da nije realno da se ratifikacije ŠP završi do kraja ove godine. Dodao je da su Španija i Malta to do već uradile, a da je iz Bugarske i Italije dobio informacije da su počele proces ratifikacije SSP Srbije i EU.

"Generalno, kao Evropljani, moramo da shvatimo da je belgijsko predsedavanje bitno jer treba da obezbedi stabilizaciju situacije u Evropi i početak rasta", rekao je Đelić.

Ambasadorka Belgije u Srbiji Deniz de Hauvere je, predstavljajući program predsedavanja Unijom, rekla da je širenje EU jedan je od prioriteta predsedavanja i da će Belgija nastaviti da podržava evro-integraciju balkanskih zemlja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, SSP, Evrointegracije

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Božidar Đelić


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Ešton: Dijalog Beograd-Priština samo uz pomoć EU, ne UN

    11. sep 2010.

    Brisel, Beta

  • Bajatović: Gas treba da poskupi

    11. sep 2010.

    Beta