emg home
RSS

U Bratuncu obeleženo 18 godina od stradanja Srba

12. jul 2010. | 18:39

Izvor: Beta

Grad: Bratunac

Na vojničkom groblju u Bratuncu danas je održan pomen za Srbe stradale tokom rata u BiH na području Srebrenice, Bratunca i Podrinja.Premijer Republike Srpske Milorad Dodik položio je venac na spomen krst u Bratuncu i istakao da je pravda "selektivna", kada je reč o srpskim i muslimanskim žrtvama.

On je kazao da niko ne spori činjenicu da su u Srebrenici nastradali Bošnjaci, "ali je očigledno ignorisanje činjenice da su na prostoru Podrinja nastradali i Srbi".

Prema njegovim rečima, ne može se održati princip po kome su jedni samo žrtve, a drugi samo zločinci.

Dodik je rekao da "ono što se dogodilo u Srebrenici za njega nije genocid", te da su za zločine odgovorni pojedinci.

Vence su pored Dodika na vojničkom groblju u Bratuncu položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Jadranka Derajić, zamenik visokog predstavnika u BiH Kris Benet, kao i drugi predstavnici Republike Srpske.

Kako su saopštili organizatori, Odbor za obeležavanje događaja iz oslobodilačkih ratova pri Vladi RS, "na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, a 19 se vode kao nestali".

Pomen žrtvama je danas služen u crkvi u Srebrenici.

Odbor je saopštio da je na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo najmanje 1.300 osoba srpske nacionalnosti, a da je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.

Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta niko nije do do sada odgovarao pred sudovima u BiH, navodi Odbor, koji je telo Vlade RS.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ratni zločini

Lokacija: BiH

Ličnosti: Milorad Dodik


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>