emg home
RSS

Počeo interventni otkup pšenice po ceni od 12 dinara

13. jul 2010. | 08:55 12:12

Izvor: Tanjug

Otkup 70.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda namenjene republičkim robnim rezervama, po ceni od 12 dinara za kilogram, počela je danas posredstvom Produktne berze u Novom Sadu.Na samom početku interventnog otkupa hlebnog žita uočava se dobro interesovanje poljoprivrednih proizvođača, tako da je za prva dva sata te berzanske aktivnosti obrađeno naloga za oko 17.000 tona pšenice, izjavio je direktor trgovine pri Produktnoj berzi Dušan Diklić.

Telefonske linije te institucije za prijem ponuda i izdavanje naloga za otkup, ukupno njih 19, otvorene su svakodnevno od osam do 15.30 sati i ratarima su na raspolaganju dok ne bude ispunjena kvota određena po okruzima, odnosno dok ne bude otkupljena ukupna predviđena količina, rekao je Diklić.

On je napomenuo da zainteresovanost poljoprivrednika za prodaju hlebnog zrna po nešto višoj ceni od aktuelne tržišne, zabeležena na startu, nagoveštava da će taj berzanski posao biti uspešno okončan.

Republička direkcija za robne rezerve pšenicu otkupljuje isključivo od registrovanih individualnih poljoprivrednih proizvođača, a kvote su određene po okruzima, kako bi otkup bio ravnomerno raspoređen na teritoriji cele Srbije.

Minimalna količina merkantilne pšenice koja će se kupovati od jednog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva je 20 tona, a maksimalna 100 tona, sa rokom isplate od 15 dana.

Kako je ranije izjavio direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić, količina od 70.000 tona pšenice koja će biti otkupljena, za 15 odsto je veća od planirane, dok je otkupna cena od 12 dinara za 20 odsto veća od tržišne cene u vreme otkupa na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Za tu namenu je iz republičkog budžeta izdvojeno 840 miliona dinara a, prema Tasićevim rečima, Republička direkcija će uz 70.000 tona hlebnog žita koje će biti isplaćeno, nabaviti i dodatnih 50.000 tona merkantilne pšenice kroz naturalnu razmenu, po povoljnim paritetima, tako da će iz ovogodišnjeg roda biti uskladišteno ukupno 120.000 tona pšenice.

 

Dragin: Država ne utiče na cenu pšenice

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je da država ne može da utiče na otkupnu cenu pšenice, uprkos protestima poljoprivrednika, jer se ta cena formira na tržištu.

"Ni ja nisam zadovljan cenom, mislim da bi trebalo da bude veća s obzirom na kretanja na berzama u Bidimpešti i Parizu", rekao je Dragin za Večernje novosti i dodao kako očekuje da će otkupljivači u Srbiji pratiti cene na tim berzama.

Dragin je naveo da poljoprivrednicima savetuje da uskladište žito i da sačekaju najpovoljniju cenu, koja bi narednih nedelja trebalo da skoči 10 do 20 odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta