emg home
RSS

"Vodič za štrajk" protiv kršenja prava radnika

13. jul 2010. | 14:27

Izvor: Beta

Grad: Novi Sad

Knjiga "Vodič za štrajk", namenjena zaposlenima koji se na radnom mestu suočavaju s kršenjem svojih prava na rad i s diskriminacijom, predstavljena danas u Nezavisnom udruženju novinara Vojvodine.

Kroz svedočenja tri žene suočene s diskriminacijom na radnom mestu, u knjizi su data upustva i saveti advokata o tome kako prepoznati diskriminaciju i kako postupati u kriznim situacijama poput štrajka ili mobinga.

Jedna od autorki knjige Jovanka Zlatković rekla je da će se u nekim pričama iz knjige poslodavci sigurno prepoznati i da imena akterki, sindikata i radnih mesta nisu navedena da bi se izbegao senzacionalizam.

Autorke knjige su pravnica Dejana Ivančić-Spasojević, novinarka Jovanka Zlatković i autorka pod pseudonimom Liza de Mone.

Knjiga je besplatna i može da se nabavi na promocijama koje organizuju autorke i na Internetu.

Feministička aktivistkinja Svenka Svić ocenila je da je u knjizi iskustvo žena pretočeno u poziv da se svi uključe u borbu protiv neprofesionalnog postupanja poslodavaca.

"Tema je aktuelna jer svi zajedno treba da izgradimo pravedno društvo u kom smo svi ravnopravni, što danas nije slučaj. U knjizi su iskustva žena koje su bile žrtve tranzicije, kršenja ljudskih prava i Zakona o  ravnopravnosti", rekla je ona na promociji knjige.

Profesor Senad Jašarević je kazao da je knjiga svojevrstan apel na ljude da se ponašaju solidarno. "Društvo se zasniva na solidarnosti jer sami i izolovani ljudi teško mogu da uspeju i istraju u svojoj borbi", rekao je Jašarević.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ljudska prava, Mobing, Prava radnika

Ličnosti: Jovanka Zlatković, Dejana Ivančić-Spasojević, Liza de Mone, Svenka Svić, Senad Jašarević

Institucije: Nezavisno udruženje novinara Vojvodine


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta

Povezani naslovi