emg home
RSS

Vlada Srbije: Ubrzani oporavak privrede krajem godine

14. jul 2010. | 16:17

Izvor: Emg.rs

Ohrabruju jasni znaci da se privreda Srbije kreće u pravom smeru, oslanjajući se manje na rast zasnovan na potrošnji i zaduživanju nego u periodu pre krize, navedeno je u danas objavljenom Pismu o namerama, koje je Vlada Srbije uputila Međunarodnom monetarnom fondu."Nadamo se da će se oporavak privrede ubrzati krajem godine u skladu s našom osnovnom projekcijom rasta, ali ćemo sprovoditi politiku vodeći računa o potencijalnim rizicima", navedeno je u pismu, koje su potpisali premijer Mirko Cvetković, ministarka finansija Diana Dragutinović i guverner u ostavci Radovan Jelašić i koje je vlada usvojila 10. juna.

Prema raspoloživim pokazateljima za prvo tromesečje, privredni rast je i dalje nedovoljan i suviše neujednačen da bi mogao da utiče na oživljavanje tržišta rada, uglavnom zbog nedostatka podsticaja na strani spoljne tražnje i pada investicija.

U Srbiji se u ovoj godini očekuje realni rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto i tri odsto u 2011. godini, s rastom zaposlenosti od 2011.

"Nažalost, oporavak naše privrede verovatno neće biti onako brz kako smo se nadali, a svesni smo rizika u pogledu negativnog uticaja grčke dužničke krize na region i ekonomskih tenzija u evrozoni", navedeno je u pismu.

Kao pozitivnije kretanje istaknuto je znatno smanjenje inflacije, što omogućava trajno stabilizovanje inflacije u granicama niskog jednocifrenog raspona, kao i veoma dobro stanje deviznih rezervi, koje obezbeđuje Narodnoj banci Srbije dovoljno prostora da održi stabilne uslove na deviznom tržištu.

Sporiji tempo privrednog oporavka, u kombinaciji s niskom potrošnjom i uvozom, imaće negativan uticaj na poreske prihode i dovešće do većeg fiskalnog deficita od prvobitno planiranog.

Kako je navedeno, rashodna strana budžeta za 2010. uglavnom će biti u skladu s planom, a fiskalni deficit biće povećan na 4,75 odsto BDP-a, čime će biti nadoknađen podbačaj prihoda, uslovljen slabijim privrednim rastom od očekivanog, dok bi u 2011. godini deficit bi trebalo da bude sveden na četiri odsto BDP-a.

Smanjenje mase zarada u konsolidovanom sektoru države na oko osam odsto BDP-a i neto izdataka za penzije na oko 10 odsto do 2015. godine predstavlja ključno uporište napora vlade da uspostavi stabilnije javne finansije, navedeno je u pismu.

Nominalne zarade u javnom sektoru ostaće zamrznute tokom 2010. godine.

Redovna polugodišnja indeksacija zarada u javnom sektoru počeće 2011. godine, a prilagođavanje će biti sprovedeno u aprilu 2011. i aprilu 2012. prema rastu potrošačkih cena tokom prethodnih šest meseci i jednoj polovini stope realnog rasta BDP-a, ukoliko bude pozitivna, ostvarene u prethodnoj godini, kao i u oktobru 2011. godine prema rastu potrošačkih cena tokom prethodnih šest meseci.

Nominalne penzije će takođe ostati zamrznute u 2010. godini, a na redovnu polugodišnju indeksaciju penzija do aprila 2012. biće primenjivano isto pravilo kao i na zarade u javnom sektoru.

Posle indeksacije u aprilu 2012, penzije će i dalje biti indeksirane u polugodišnjim intervalima rastom potrošačkih cena, i počev od aprila 2013. godine, dodatni rast penzija biće jednak realnom rastu BDP-a ostvarenom u prethodnoj godini, umanjenom za četiri odsto.

Ta formula indeksacije biće zadržana sve dok neto rashodi za penzije ne padnu na oko 10 odsto BDP-a.

Vlada ostaje privržena strukturnim reformama kojima će se rešiti glavne prepreke za prelazak na model privrednog rasta zasnovan na izvozu. Unapređenje poslovnog okruženja i javne infrastrukture od presudnog je značaja za izvozno orijentisana preduzeća, navedeno je u pismu.

S obzirom na to da neobezbeđena izloženost valutnom riziku može ugroziti finansijsku stabilnost i delotvornost monetarne politike, prioritet politike vlade biće i podsticanje korišćenja domaće valute u finansijskim transakcijama.

Pismo o namerama objavljeno je danas na sajtu Narodne banke Srbije, nakon što je MMF na svom sajtu noćas objavio izveštaj vezan za četvrtu reviziju tekućeg stend-baj aranžmana sa Srbijom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Krediti, Plate, BDP, Privredna aktivnost

Ličnosti: Mirko Cvetković, Radovan Jelašić, Diana Dragutinović

Institucije: Vlada Srbije, MMF


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi