emg home

RSS

Tomica Milosavljević se izvinio medijima zbog “nervoznih nastupa” (VIDEO)

14. jul 2010. | 16:24

Izvor: Emg.rs

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izvinio se danas predstavnicima medicinskih udruženja i medija zbog svojih nervoznih nastupa" tokom policijske akcije Kraba u kojoj su uhapšeni lekari Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i predstavnici farmaceutskih kuća zbog sumnji da su primali i davali mito."Koristim ovu priliku da se lično izvinim za pojedine sopstvene nervozne nastupe kojima, kao što dobro znaju oni koji godinama sa mnom sarađuju, nisam bio sklon. Razlog tome je činjenica da sam čovek. Čovek koji je istinski dao svaki atom svoje snage da se popravi situacija u zdravstvu koje je decinijama bilo zapušteno. U jednom trenutku mi se činilo ne samo da to niko ne uvažava, nego da ni ne želi da razume", rekao je Milosavljević u Beogradu na tribini "Afera kraba: Lekcija za novinare, lekare i policiju".

On je istakao da se iskreno zalaže za borbu protiv korupcije i kriminala u svim segmentima društva i da je doživeo ironiju, jer, kako je kazao, kad je ta borba dala rezultat, umesto da bude nagrađen, tražena je njegova ostavka.

"Srećan sa što mi ni kao čoveku, ni kao lekaru, nikad i niko nije mogao naći mrlju. Svima poručujem da ljude sklone korupciji i kriminalu u bilo kojoj oblasti prezirem i činim sve da takve ova država kazni", naveo je on.

     Milosavljević je naglasio da svako mora da bude odgovoran za javno izgovorenu reč i da je dobio izvinjenje od Ivice Dačića zbog toga što o policijskim saznanjima nije prvo obavestio njega pa tek onda medije.

Novinar Frankfurtskih vesti Tomislav Zečević rekao je da su novinari često grešili prilikom izveštavanja o slučaju Kraba, ali da nikada neće prihvatiti to da su oni tvorci te afere, za šta su bili optuživani. On je naveo da su za taj slučaj krivi vlast, država i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i postavio pitanje zašto on nije snosio posledice za svoju izjavu da su doktori davali veće doze citostatika od propisanih.

”Umesto toga, ministar zdravlja je požurio da okrivi novinare i to je zamena teza i pokušavanje da se sakriju problemi u srpskom zdravstvu”, ocenio je Zečević.

Lekari i drugi stručnjaci Instituta za onkologiju i radiologiju naveli da su bile neprijatne vizite lekara posle tekstova i izjava u medijima o davanju prekomernih doza citostatika, da su neki pacijenti bili uplašeni i zbunjeni, ali da niko nije prekinuo terapiju.

Oni su se složili da se lečenje, kao i sve procedure koje se obavljaju u toj ustanovi odvijaju uobičajeno i da im pacijenti i njihove porodice veruju.

Udruženje novinara Srbije (UNS) organizovalo je tu tribinu u cilju poboljšanja komunikacije između predstavnika države, lekara i novinara, da bi se izbegao senzacionalizam i podizanje panike kada je reč o zdravstvenim temama.

Pozivu se nisu odazvali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a sem predstavnika Ministarstva zdravlja tribini su prisustvovali predstavnici Etičkog saveta lekara, Srpskog lekarskog društva (SLD), Lekarske komore Srbije (LKS), Odbora za zdravstvo i porodicu Skupštine Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju i medija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi