emg home
RSS

Pribićević: Ne pregovaramo sa Agrokorom o prodaji kompanija

14. jul 2010. | 16:12

Izvor: Tanjug

Direktor za korporativne i regulatorne poslove Danube Foods Group Rade Pribićević izjavio je danas da investicioni fond "Salford" ne pregovora sa hrvatskom kompanijom "Agrokor" o prodaji bilo koje svoje kompanije.Investicioni fond Salford upravlja Danube Foods Group u čijem sastavu su "Imlek" i "Subotička mlekara", "Bambi koncern" i "Knjaz Miloš", a Pribićević tvrdi da je u godini kada se još osećaju posledice svetske i domaće ekonomske krize "teško prodati kompaniju na zadovoljavajući način".

"Moram da demantujem pretpostavku koja je objavljena u jednom dnevnom listu o eventualnoj zainteresovanosti "Agrokora". Sa kompanijama koje su u vlasništvu "Agrokora", pre svega mislim na "Ideu" koja posluje ovde u Srbiji, značajno sarađujemo ali nismo u razgovoru sa "Agrokorom" o eventualnoj kupovini bilo koje kompanije", rekao je Pribićević.

Uz podsećanje da investicioni fond "Salford" ima nameru da proda sve četiri kompanije, ali tek kada se za to steknu uslovi, Pribićević je potvrdio da u ovom trenutku postoji komunikacija sa zainteresovanim kompanijama, koje ne dolaze samo iz regiona, već i iz Evrope i sveta, ali da se nije došlo do faze da može da se tvrdi da će neka od firmi zaista biti prodata.

"Zainteresovani smo da prodamo naše kompanije zato što iza nas stoji investicioni fond i zato što je to princip funkcionisanja investicionih fondova", objasnio je on, naglasivši da će javnost o tome biti na vreme obaveštena i da je pre toga nemoguhe objavljivati imena potencijalnih zainteresovanih kompanija.

Pribićević je objasnio da su male mogućnosti da će sve četiri firme biti prodate u istom trenutku.

"Kompanije posluju u tri različite branše - mlečni, konditorski proizvodi, bezalkoholna pića i mineralne vode. Ne očekujemo da će biti prodate u istom trenutku, s tim što teoretski postoji i ta mogućnost pa i nju ne isključujemo", rekao je Pribićević.

Na pitanje na koji način će buduća prodaja biti realizovana, direktor korporativnih i regulatornih poslova u Danube Foods Group je odgovorio da to neće biti učinjeno preko berze.

"Mi posedujemo kontrolne pakete akcija u svim kompanijama i nećemo ih iznositi na berzu, već ćemo kompanije prodati u direktnoj prodaji na bazi internih tendera koje ćemo organizovati", objasnio je Pribićević.

Ističući da sve ove kompanije dobro posluju, on je napomenuo da "Knjaz Miloš" u godini krize nije beležio očekivane rezultate zbog toga što je domaće ali i strano tržište vode zabeležilo pad prodaje.

"Tu smo izgubili određenu količinu prodaje u odnosu na 2008. godinu, ali i u "Knjazu" u poslednja dva meseca beležimo pozitivan trend tako da se nadamo da ćemo i u tom preduzeću godinu završiti uspešno", istakao je Pribićević.

Iz "Salforda" je ranije bilo najavljeno da ovaj fond planira da najkasnije do 2012. proda pomenute četiri kompanije, a procenjuje se da će najveće interesovanje biti za mlekarsku industriju, i to za "Imlek" i Mlekaru "Subotica".

Posle izlaska iz ovih firmi, "Salford" planira da reinvestira u druge kompanije u Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta

Povezani naslovi