emg home
RSS

U 2010. zaposlene 282 osobe sa invaliditetom (VIDEO)

14. jul 2010. | 16:08

Izvor: Beta

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović izjavio je danas da su u Srbiji od početka godine zaposlene 282 osobe sa invaliditetom, a da ih na evidenciji te službe ima više od 21.000.Jovanović je to rekao na konferenciji na kojoj je 48 nezaposlenih osoba, angažovanih u projektu "Podrške samostalnom životu osoba sa invaliditetom", dobilo ugovore o obuci za personalne asistente osoba sa invaliditetom.

Direktor je rekao da je broj nezaposlenih osoba sa invaliditetom u Srbiji veći od 21.000 i dodao "da bi bilo dobro da se jave svi koji nisu na evidenciji Nacionalne službe jer bi to bio prvi korak u sagledavanju njihovih potreba u okviru pofesionalne rehabilitacije".

     Prema njegovim rečima, Nacionalna služba je na posebnoj lokaciji u Beogradu izdvojila Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji bi krajem avgusta trebalo da zaživi u punom kapacitetu i time stvori osnovu za njihov uspešan rad, profesionalnu, sociološku i socijalnu rehabilitaciju.

Jovanović je dodao da trenuto postoji i 1.200 zahteva za procenu radnih sposobnosti na kojima komisije rade, nakon čega će broj zaposlenih sa invaliditetom biti povećan.

Predsednica Centra za samostalni život invalida Gordana Rajkov izrazila je, govoreći o projektu "Podrška samostalnom životu osoba sa ivaliditetom" zadovoljstvo što je posle 10 godina nastojanja da se u Srbiji uvede služba personalnog asistenta taj cilj skoro ostvaren.

"Za nas je ta sluzba jako značajno jer će nam otvoriti mogućnost da dobijemo na kvalitetu života i mogućnosti da aktivno učestvujemo u životu lokalne zajednice", kazala je Rajkov koja je i poslanik u Skupštini Srbije i dodala da projekat ima više nego veliki značaj.

Vrednost tog projekta, koji podrazumeva i zapošljavanje personalnih asistenata na određeno vreme, je 8,4 miliona dinara.

Projekat će se sprovoditi u Beogradu, Nišu, Jagodini, Čačku i Leskovcu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta