emg home
RSS

Završena rasprava, nastavak sednice u ponedeljak

15. jul 2010. | 16:08

Izvor: Beta

Skupština Srbije završila je danas raspravu o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima je predloženo uvođenje alternativne novčane kazne za teže saobraćajne prekršaje za koje je bila predviđena isključivo kazna od 15 do 45 dana zatvora.U raspravi o predloženim izmenama zakona, poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je da predložena rešenja izjednačavaju siromašne koji neznatno prekorače brzinu sa onima koji, kako je navela, inače ne poštuju zakon i "divljaju" po ulici.

Prema njenim rečima, onaj ko neznatno prekorači ograničenje brzine i ne zarađuje mnogo, ne može da plati kaznu i ići će u zatvor, a neko ko vozi 160 kilometara na sat umesto 60 i "briga ga za zakon", platiće kaznu jer ima novac i nastaviće tako da vozi.

Povodom predloženog uvođenja alternativne novčane kazne za teže saobraćajne prekršaje, poslanik Srpske napredne stranke Mićo Rogović rekao je da je za tu stranku neobjašnjivo to što će bahati vozači moći da sa 120.000, 150.000 dinara praktično kupe slobodu.

Rogović je rekao da je SNS predložio da se to rešenje izbaci i naveo da bi trebalo prihvatiti sve dobronamerne amandmane i poboljšati zakon.

Povodom kritika opozicije, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je na kraju rasprave da se predložena rešenja ne odnose na nasilničku vozačku na koju se, kako je naveo, ne može primeniti novčana kazna, nego kazna od 30 do 60 dana zatvora.

Dačić je ponovio da bi 4.000 ljudi trebalo da ide u zatvor zbog saobraćajnih prekršaja a da je ukupan broj mesta u zatvorima u Srbija nešto više od 10.000.

Predloženo rešenje, kako je naveo Dačić, znači da će sudija odrediti koju će kaznu primeti - zatvorsku ili novčanu.

Dačić je rekao da će razmotriti amandmane i da će sve što doprinosi pojašnjenju teksta zakona biti prihvaćeno.

Skupština će vanrednu sednicu nastaviti u ponedeljak, 19. jula raspravom o izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Institucije: Skupština Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi