emg home
RSS

Cvetković očekuje pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde

16. jul 2010. | 18:11

Izvor: Beta

Srbija očekuje pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, koje će biti uvod u nove pregovore o Kosovu, rekao je danas premijer Srbije Mirko Cvetković."Očekujemo pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde, zatim debatu u Ujedinjenim nacijama koja će otvoriti perspektivu novih pregovora o Kosovu", rekao je srpski premijer za agenciju Frans pres.

Cvetković je naglasio da "budućnost celog regiona ne može da se gradi na kršenju međunarodnog prava i srpska vlada smatra da jedino dijalogom može da se prevaziđe sadašnja situacija na Kosovu, koja je teška".

Međunarodni sud pravde će 22. jula objaviti savetodavno mišljenje o Kosovu.

Sud će na poziv Generalne skupštine UN, odgovoriti na pitanje da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju su u februaru 2008. proglasile privremene vlasti u Prištini, u skladu sa međunarodnim pravom.

Mišljenje suda, Generalna skupština UN zatražila je na inicijativu Srbije.

Kosovo je do sada priznalo 69 zemalja, među kojima su SAD i 22 od 27 zemalja Evropske unije.

"Srpska vlada spremna je za razgovore o statusu Kosova i o problemima koji otežavaju svakodnevni život građanima naše južne pokrajine", rekao je Cvetković.

On je istakao da se Srbija zalaže za "pravedno rešenje" koje će osigurati "trajni mir i stabilnost" u regionu i dodao da se smatra da se takvo rešenje može pronaći samo putem otvorenog i iskrenog dijaloga.

"Srbija će rešiti pitanja vezana za Kosovo mirnim i diplomatskim putem i uveren sam da treba, u interesu mira i stabilnosti, da pronađemo jedno održivo rešenje", rekao je premijer Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Pravosuđe

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Mirko Cvetković

Institucije: UN, Vlada Srbije, Međunarodni sud pravde


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi