emg home
RSS

Pacijenti iz Republike Srpske se više ne leče u Vojvodini

21. jul 2010. | 13:34

Izvor: Emg.rs

Pacijenti oboleli od malignih bolesti iz Republike Srpske više se ne leče u Institutu Vojvodine za onkologiju jer je ugovor o njihovom lečenju bio na snazi do 31. decembra 2009, rekao je danas Marko Erak iz Instituta Vojvodine za onkologiju.

Erak je na konferenciji za novinare o radioterapiji u Institutu Milan Jovanović Batut rekao da je lečenje pacijenata iz RS izvođeno po ugovoru sklopljenom na osnovu dva međudržavna sporazuma Srbije i RS. Prema njegovim rečima, ti pacijenti nisu bili smešteni u stacionaru, već je njihov smeštaj plaćala RS. Pacijenti iz RS su zračeni posle 18 časova, a Erak je istakao da je u tim terminima zračeno i 80 pacijenata iz Srbije i demantovao navode da je reč o 450 osiguranika iz RS. Prema njegovim rečima, iz RS je bilo 303 pacijenta.

Erak je rekao da bi prema broju pacijenata Vojvodini bilo potrebno osam akceleratora, a trenutno ih ima dva. Na njima radi samo sedam lekara u Vojvodini, a od 2004. 3D raditerapijom u Vojvodini je zračeno više od 4.000 pacijenata

„Dnevno se zrači 220 do 250 pacijenata. Primera radi, Slovenija ima osam aparata, a ima isto stanovnika koliko i Vojvodina, rekao je Erak i dodao da Srbiji nedostaje još aparata za radioterapiju i još stručno obučenog kadra.

Prema podacima iznetim na konferenciji, radioterapija se koristi kod 50 odsto obolelih od malignih bolesti u Srbiji, kojih trenutno ima oko 32.000. Ta metoda se sprovodi u šest radioloških centara u Srbiji.

Stručnjaci iz onkoloških centara Srbije saglasni su da je Srbiji potrebno još najmanje 13 aparata za radioterapiju, što je ravno broju koji sada postoji u zemlji, i da postoji manjak kadrova čije je školovanje dugo i skupo.

Pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić rekla je da se sagledavaju mogućnosti za otvaranje centra za radioterapiju u zapadnoj Srbiji i nekoliko satelitskih centara u Vojvodini, ali nije precizirala kada bi to moglo da se desi.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zdravstvo

Ličnosti: Ivana Mišić, Marko Erak

Institucije: Institut za javno zdravlje, Institut Vojvodine za onkologiju


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
  • Otvorena saobraćajnica u Pirotu (VIDEO)

    21. sep 2010.

    Pirot, Beta