emg home
RSS

Međunarodni sud pravde: Deklaracija ne krši međunarodno pravo (VIDEO)

22. jul 2010. | 08:45 17:09

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Hag

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, rezoluciju 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu. Predsednik najvišeg suda UN Hisaši Ovada rekao je danas u haškoj Palati mira da je ta odluka doneta glasovima 10 sudija, dok su četiri sudije bile protiv.

"Sud je zaključio da usvajanjem deklaracije o nezavisnosti od 17. februara 2008. nije narušeno opšte međunarodno pravo, ni rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, niti ustavni okvir (na Kosovu). Shodno tome, usvajanje te deklaracije nije prekršilo nijedno primenjivo pravilo međunarodnog prava", rekao je predsednik suda Hisaši Ovada, saopštavajući savetodavno mišljenje suda.

Sud je utvrdio da međunarodno pravo u načelu ne zabranjuje jednostrane deklaracije o nezavisnosti, ne ulazeći u pitanje da li takve deklaracije zatim proizvode državnost.

Prema savetodavnom mišljenju suda, koje nije obavezujuće za države, deklaracija o nezavisnosti Kosova nije bila u suprotnosti sa rezolucijom 1244, ni sa privremenim pravnim poretkom koji je u pokrajini njom ustanovljen. To mišljenje, sud je zasnovano na oceni da autori deklaracije nisu bile "privremene institucije samouprave na Kosovu", već grupa koje je sebe definisala kao "demokratski izabrane lidere naroda Kosova".

Autori deklaracije i sama deklaracija, stoga su, po mišljenju suda, delovali van pravnog okvira UN ustanovljenog rezolucijom 1244 koja se izričito nije bavila konačnim statusom Kosova.

Sud je tako odgovorio na pitanje koje mu je, na inicijativu Srbije, postavila Generalne skupštine UN: "Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?".

Današnje savetodavno mišljenje MPS ne obavezuje države.       

   

Generalna skupština UN zatražila mišljenje suda na inicijativu Srbije, čiji je stav da su deklaracijom o nezavisnosti Kosova narušeni temelji međunarodnog pravnog poretka.

Izricanju mišljenja prisustvovali su ministri spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i Kosova Skender Hiseni.

Tokom rasprave koja je u Hagu trajala od 1. do 11. decembra 2009, 14 država je, uz vlasti u Prištini, ocenilo da je ta deklaracija, usvojena u februaru 2008, legalna, dok je 12 zemalja, pored Srbije, tvrdilo da je deklaracijom prekršeno međunarodno pravo. Ta rasprava bila je presedan u 60 godina postojanja Međunarodnog suda pravde u smislu broja zemalja koje su učestvovale jer je pisana mišljenja sudu dostavilo 36 država, ali i u smislu da su nastupile sve stalne članice Saveta bezbednosti UN, uključujući, prvi put, Kinu.

Međunarodni sud pravde od svog osnivanja 1946. godine izdao je 24 mišljenja na zahtev UN.

Kako sam Sud naglašava "savetodavna mišljenja Suda nemaju obavezujući karakter. Na međunarodnim institucijama i organima koji su zatražili to mišljenje ostaje da odluče, svojim sredstvima, o tome kako će se dalje postupati sa tim mišljenjem".

Samo pet organa UN, među kojima su Savet bezbednosti i Generalna skupština, kao i 16 specijalizovanih institucija UN, imaju pravo da zatraže konsultativno mišljenje od Suda.

S izuzetkom presude iz 2004. godine, u kojoj je ocenjeno da su delovi zida koji je izgradio Izrael u Palestini nelegalni i da treba da budu srušeni, većina konsultativnih mišljenja Suda bili su poštovani.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

22. jul 2010. 16:48:24

| Boza Bogdanovic

3

Sud u Hagu je doneo misljenje, koje je gore nego sto su i najveci pesimisti mogli da pretpostave. Budimo realni i "stavimo tacku na i". Bez Kosova i Metohije u Evropsku Uniju, ili u "rat" sa celim svetom, koji ce od Srbije napraviti omanji Pasaluk.
Boza Bogdanovic, Bor

22. jul 2010. 17:23:58

| Vuk

1

Što je najgore, čini mi se, da je Boža u pravu.
Aj da čujem sad nešto pametno iz vlade.
Jeste da Kosovo nisu priznali ni Kina, ni Rusija i još par. Ali verovatno će u sledećih par dana uslediti 30tak 40tak novih priznavanja.

Budale smo ako priznamo i mi, nezavisno Kosovo, ali izgleda da moramo da menjamo strategiju...

22. jul 2010. 18:30:57

| Stojkovic B.Marko

0

sve bi bilo bolje da taj zahtev uopste nije ni stigao u hag.zahvalite tadicu na mudroj(lukavoj)odluci da taj zahtev posalje u anti Srbski sud nepravde,pogotovo njegovi glasaci.Sto se tice Kosova i Metohije,Srbi ga se nikada nece odreci i ono je u nama i za njega se ide u Cara Lazara vojsku.

22. jul 2010. 18:30:57

| dragan

1

bozo a i ti vuce,djedovi i pradjedovi vam nisu sa kosova ocigledno(nisu ni moji),neverujem da postoje srbi koji razmisljaju ko vi,ali eto-postoje,citava srbija je bila i taj pasaluk kojeg spominjete, pod vlasti turaka-pa eto opet srbija je srpska,a ko nam to dade nego isti ti djedovi i pradjedovi.da oni nisu verovali da moze biti srbija nebi ti bozo a i ti vuce nosili tako lepa imena nego bi bili murati,bajaziti,i ostali.tako da ako mi danasnji zivi srbi ne verujemo da kosovo jeste srbija i srpsko...bice nam unucad i praunucad azemi,halili....i ostali................... .sve ovo na jedan tas vage i jos mnogo toga sto nenapisa,a na drugu stranu evropska unija.NEVERUJEM......kako to iko moze da pomisli da vaga i meri.ako toliko volite tu evropsku uniju,a vi na granicu i gas,takvi srbi, srbiji i netrebaju....idite i neka vas bog cuva.

22. jul 2010. 18:30:57

| slobodan

3

trebalo bi sad da srpska kraina u hrvatskoj krene istim putem pa da vidimo reakciju sveta

22. jul 2010. 18:30:57

| Bre

1

Ako misljenje suda nije obavezujuce onda nismo ni mi obavezni da se drzimo dogovora 1244 ili Dejtona ! Republika Srpska neka se otcepi a nasa vojska neka ide ODMAH na Kosovo. KOMPLETNA VLADA DA DA OSTAVU I NEKA STANE U RED ZA CENTRALNI ZATVOR !

22. jul 2010. 21:25:20

| Vuk

0

Dragi Dragane, izgleda da nisi dobro pročitao moj komentar.
U njemu lepo piše, da apsolutno nisam za priznavanje kosova. Nikako, i ni po kakvim uslovima!
To je jedna stvar, druga je kako da se ponašamo.
Što se tiče evropske unije, čini mi se, da se zaboravlja jedna sitnica. Mi -srbi- moramo da opstanemo. Kud svi turci, tu i mali mujo.
Treba da ostanemo ono što jesmo, ali ako žrtvujemo ceo narod, neće ostati ko, da bude "srbin".
Evropska unija nije neki ideal za kojim bi vredelo da se strepi, već nužna ekonomska posledica ovih prostora. Način opstajanja. Natalitet je strašno opao, a bez nekakve perspektive sigurno neće početi da raste.
Uostalom, ko smo to mi, da imamo snage i vojske da zastupimo naše interese na vojni način?
A i da možemo, jer treba da bude cena našeg kosova, 1,5 miliona mrtvih albanaca? (ako bismo se opredelili za ratnu verziju i čiščenje srpske teritorije)

23. jul 2010. 10:38:49

| +Nikola S Munjas BA

0

....TRLA BABA ..LAN...DA JOJ PRODJE DAN !!!!

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi