emg home
RSS

Simić: Odluka Suda imaće dugoročne posledice na međunarodne odnose

22. jul 2010. | 17:18

Izvor: Emg.rs

Mišljenjem Međunarodnog suda pravde prema kojem deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, pravu naroda na opredeljenje daje primat u odnosu na načelo teritorijalnog suvereniteta i integriteta država i to je ono što je najveća novina koja će imati dugoročne posledice na međunarodno pravo i međunarodne odnose, ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić."Ovakvo mišljenje Međunarodnog suda pravde uvelo je međunarodno pravo u novu epohu. To se pre svega tiče budućeg autoriteta svetske organizacije i prisustva njenih mirovnih snaga u kriznim područjima, jer to prisustvo, kao što smo čuli, ne znači zamrzavanje procesa radi obnove političkog dijaloga već je ono u tom pogledu neutralno. Time se šalje poruka da organizacija UN i njene mirovne snage ne zaustavljaju taj proces već mu mogu i pogodovati“, rekao je Simić za Emg.rs i dodao da će debata uslediti već na sledećem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru.

Budući koraci Srbije će, prema Simićevom mišljenju, zavisiti od toga kakav će stav zauzeti ostale zemlje, odnosno da li će zemlje koje do sada nisu priznale Kosovo u narednim danima i nedeljama promeniti mišljenje.

„Stav Evropske unije koja je do sada po ovom pitanju bila podeljena biće značajan indikator u kojem će pravcu ići zasedanje Generalne skupštine u septembru.  Nije isključeno da će uslediti talas novih priznanja i to ćemo videti vrlo brzo“, ocenio je Simić.

Na pitanje da li će odluka MSP-a uticati na druge secesionističke pokrete u svetu, Simić je kazao da je Kosovo već bilo presedan koji je pokrenuo lanac događaja na Kavkazu prilikom proglašenja Južne Osetije i Abhazije.

„Oči svih separatista i država koje imaju slične probleme bile su danas uprte u Hag i svi oni će izvući svoje zaključke iz mišljenja koje je sud danas dao“, zaključio je Simić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Predrag Simić

Institucije: Međunarodni sud pravde


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi