emg home
RSS

Bez dogovora tri liste na sastanku sa ministrom Čiplićem

24. septembar 2010. | 17:53

Izvor: Beta

Grad: Novi Pazar

Predstavnici tri izborne liste nisu danas postigli dogovor o formiranju Bošnjačkog nacionalnog saveta, rekli su danas agenciji Beta predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), Bošnjačke liste (BL) i Bošnjačkog preporoda (BP).

Posle sastanka u Beogradu s ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozarom Čiplićem kojem je prisustvovao i šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos, Mevlud Dudić (BKZ), Esad Džudžević (BL) i Seadetin Mujezinović (BP) su u izjavama agenciji Beta ocenili da je danas jedini pomak bio dogovor da se svi ponovo sastanu.

Prema ocenama trojice pregovarača, kamen spoticanja su dva mandata većnika koji su se odmah posle izbora priklonili BKZ muftije Muamera Zukorlića, što Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije priznalo kao legalan potez.

"Mandati većnika nisu sporni ni po kojem osnovu. Najveći krivac za ovakvo stanje je ministar (Svetozar) Čiplić, koji iako ne može da dokaže da to nije tako, insistira na tome", rekao je Dudić.

Nosilac Bošnjačke liste Esad Džudžević je za neuspeh razgovora optužio nosioca izborne liste BKZ i glavnog muftiju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića.

"Zukorlić je na sastanak poslao dve nepoznate osobe koje su došle sa ciljem da sastanak opstruiraju. Ipak očekujem da će se u dobroj veri i uz pomoć ministra Čiplića i ambasadora Kipreosa razgovori nastaviti", rekao je Džudžević.

Predstavnik Bošnjačkog preporoda na ovim pregovorima Seadetin Mujezinović je ocenio da je "kao i tokom predizborne kampanje" ova lista spremna za dogovor oko formiranja Veća.

"Prihvatićemo sva personalna rešenja koja druge dve liste utvrde, ali ne prihvatamo da druge liste određuju imena većnika pet mandata, koliko je Bošnjački preporod osvojio na izborima", rekao je Mujezinović Beti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Bošnjački nacionalni savet

Ličnosti: Esad Džudžević, Svetozar Čiplić, Muamer Zukorlić, Dimitros Kipreos, Melvud Dudić, Seadetin Mujezinović

Institucije: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Bošnjačka kulturna zajednica, Bošnjačka lista, Bošnjački preporod


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi