emg home

RSS

Ustavni sud: Ukinute visoke kazne za medije

22. jul 2010. | 09:07 18:11

Izvor: Emg.rs

Ustavni sud Srbije razmatrao danas predlog ombudsmana za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i neustavnom proglasio odredbu o visokim novčanim kaznama za medije.

"Pretnja zastrašujućim kaznama može dovesti u pitanje opstanak medija, a što je još opasnije može da izazove autocenzuru jer osnivač ni zaposleni u mediju neće biti lišen toga da razmisli da li mu preti takva kazna za ono što slobodno treba da kaže", rekla je sudija-izvestilac Vesna Ilić-Prelić.

To nije jedina odredba koja je proglašena neustavnom na redovnom zasedanju Ustavnog suda. Već prvi član tih izmena je protivustavan jer se nalaže da sredstvo javnih informisanja može da registruje samo domaće pravno lice, saopštila je Vesna Ilić-Prelić.

"Ustav kaže da svako može biti osnivač javnog glasila, što znači da ne postoji ograničenje samo na domaća pravna lica", rekla je ona.

Sud je ocenio da obaveza upisa u registar javnih glasila nije povreda Ustava i međunarodnog prava, ali su neustavnom ocenjene odredbe koje upis u registar javnih glasila dovode u vezu sa zabranom izdavanja.

Prema oceni suda, neustavne su i odredbe kojima se kršenje pretpostavke nevinosti i zaštite prava maloletnika tretiraju kao privredni prestup jer po svojoj prirodi nisu povreda privrednog i finansijskog poslovanja.

Nisu u skladu sa Ustavom ni odredbe zakona koje se odnose i na obavezivanje tužioca i suda da pokrenu postupak i izreknu kaznu javnom glasilu.

Odredba koju je ombudsman naveo kao spornu, a po mišljenju suda nije u nesaglasju sa Ustavom, je zabrana osnivanja glasila pod istim ili sličnim imenom u trajanju godinu dana.

Odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju koje je Ustavni sud ocenio neustavnim, prestaće da važe danom objavljivanja odluke suda u Službenom glasniku. NUNS: Sud otklonio neustavne odredbe

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je odluku Ustavnog suda da stavi van snage izmene i dopune Zakona o javnom informisanju koje su van ustavnog okvira i ugorožavaju slobodu javnog izražavanja i štampe.

NUNS posebno značajnim smatra odluke da se spreči mogućnost zabrane medija i vrati pravo građanima da kao fizička lica budu osnivači medija, stavljanje van snage enormnih kazni koji su ugrožavale opstanak medija i prebacivanje profesionalnih delikata u privredne prestupe za koje postupak pokreće država.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji, Zakoni

Ličnosti: Vesna Ilić-Prelić

Institucije: Ustavni sud Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi