emg home
RSS

Janjić: Srbija sada u EU treba da traži partnera za Kosovo

22. jul 2010. | 17:58 18:00

Izvor: Emg.rs

Sadržaj odluke Međunarodnog suda pravde bio je očekivan mada je pomalo iznenađujuće da je Sud prelomio ubedljivom većinom u korist eksplicitne ocene da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, rekao je za Emg.rs politički analitičar i osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.„Bilo je očekivano da će većina argumenata ići u pravcu toga da su Albanci s Kosova na osnovu prava na samoopredeljenje mogli da proglase nezavisnost“, rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, politička elita koja vodi Srbiju sada mora da napravi ozbiljnu analizu koja je izostala tokom protekle dve godine.

„Takođe, postmiloševićevska politika prema Kosovu koja je vođena od 5. oktobra do danas, pokazala je da ne radi u interesu Srbije i zahvaljujući toj politici Kosovo je sve bliže i bliže potpunoj nezavisnosti i potpunom međunarodnom priznanju. Ta politika mora da se menja. Srbija mora da sredi sebe i da konačno u ovoj državi posao počnu da rade oni koji znaju da ga rade. Srbija mora da tako ozbiljna strateška pitanja rešava kroz institucije, a ne da sve bude u rukama predsedničkog kabineta“, rekao je Janjić i ocenio da Srbiji sada treba strateško partnerstvo sa Evropskom Unijom ne samo u pogledu članstva u EU već i u pogledu upravljanja kosovskom krizom.

„Bliži se period od pet do deset godina koji podrazumeva normalizaciju odnosa sa Albancima u regionu. Moramo da počnemo sa saradnjom sa kosovskim i Albancima u regionu“, rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, izvesno je da će oko 45 država, koje su čekale odluku suda da bi se izjasnile o kosovskoj nezavisnosti, sada to uraditi u vrlo kratkom periodu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Dušan Janjić


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Bivši radnici Zastave elektro najavljuju novi protest

    16. sep 2010.

    Rača, Beta