emg home
RSS

Dačić: Plavi pasoši važiće duže

22. jul 2010. | 14:34

Izvor: Tanjug

Grad: Minhen

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u Minhenu da će rok važenja starih, plavih pasoša biti produžen.Dačić je posle jučerašnje posete MUP-u Bavarske i razgovora sa kolegom Joahimom Hermanom, najavio i produženje važenja starih ličnih karata.

"Sigurno ćemo produžiti rok važenja plavog pasoša, jer nama pitanje broja izdatih novih pasoša nije toliko bitno za viznu liberalizaciju", rekao je Dačić.

"Važenje starih pasoša je isključivo aktuelno za naše građane koji žive u inostranstvu zbog toga što svi ne mogu da dobiju nove pasoše u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima", dodaje Dačić.

Dačić je ocenio kao veliki uspeh činjenicu da je oko dva i po miliona državljana Srbije dobilo novi crveni pasoš za dve godine, koliko traje njegovo izdavanje.

Za 10 prethodnih godina izdato je 1,4 miliona pasoša.

"Razmišljamo da rok važenja plavog pasoša pomerimo ne samo na još godinu dana, nego možda i na duži period. Zato pozivam naše građane u dijaspori da ne čekaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, već da pasoše vade u otadžbini", istakao je Dačić.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u gradovima u kojima živi veliki broj srpskih državljana, kao što je, na primer Beč, nisu u mogućnosti da izađu u susret velikom broju zahteva za izdavanje novog pasoša.

Naime, u Beču je još krajem prošle godine okončano zakazivanje termina za podnošenje molbe za dobijanje novog, biometrijskog pasoša, jer su svi termini popunjeni do kraja 2010, a interesovanje je i dalje veliko.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Pasoši, Lične karte

Ličnosti: Ivica Dačić

Institucije: MUP Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>