emg home
RSS

Dimitrijević: Kosovo ojačalo poziciju

23. jul 2010. | 08:47

Izvor: Beta

Kosovo je bliže faktičnoj nezavisnosti i ojačalo je poziciju posle mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, izjavio profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević.

"Sud je izbegao da se izjašnjava o stvarima gde postoje protivstavljeni stavovi, nije rekao šta je jače, samopredeljenje ili teritorijali ingeritet, nije čak proglasio kriterijume kad narod može da se samoopredeli. To je elegantno izbegnuto, a s druge strane se sveo na rešavanje vrlo uskog konkretnog pitanja položaja Kosova posle rezolucije 1244", kazao je Dimitrijević agenciji Beta.

Sud je naglasio stav da sama po sebi deklaracija o nezavisnosti ne može biti zabranjena međunarodnim pravom, kazao je Dimitrijević.

"Sud je pažljivo rekao da je jedna stvar to što se po unutrašnjem pravu mnogih zemalja secesionizam i sepratizam gone kao krivično delo. Sud je rekao da ne rešava po unutrašnjem pravu, nego po međunarodnom pravu jer je pitanje bilo postavljeno da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom", kazao je Dimitrijević.

"Na kraju krajeva kome ova odluka najviše pogoduje? Mnogi će se iznenaditi, jer ako je takvo tumačenje da narod može na jednoj teritoriji i uz stranu pomoć da se opredeli za nezavisnost onda ništa lakše nego organizovati takve odluke u Južnoj Osetiji i Abhaziji", kaže Dimitrijević.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Vojin Dimitrijević

Institucije: Međunarodni sud pravde


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>