emg home

RSS

Obuka sudija i tužilaca za medijsko pravo (VIDEO)

26. jul 2010. | 16:02 17:42

Izvor: Emg.rs

Pravosudna akademija u saradnji s Nezavisnim udruženjem novinara Srbije u septembru počinje program stalne obuke sudija i tužilaca za medijsko pravo, kako bi s sudska praksa bila usklađena sa evropskim standardima u toj oblasti, najavljeno na konferenciji Mediji, sudska praksa i medijsko pravo.

"Program obuhvata domaću sudsku praksu, presude i standarde Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, razradu pojma javna ličnost i zakonske granice koje pravo propisuje", rekao je v.d. direktora Pravosudne akademije Nenad Vujić.

On je naveo da će sa sudijama i tužiocima u edukaciju biti uključeni i novinari, kako bi se izbegli nesporazumi i da Srbija više ne bi gubila sporove u toj oblasti pred sudom za ljudska prava u Strazburu.

Vujić je podsetio da na Pravosudnoj akademiji postoji program obuke izabranih sudija i tužilaca, a da će u oktobru početi i program početne obuke za buduće sudije i tužioce, u okviru kog će oni posećivati medije.

Potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović istakla je da je sudska praksa vrlo nepovoljna i da se na prste mogu izbrojati donete presude. "Često se dešava da sudije nisu upućene u tematiku, tehnologiju zaključivanja novina, ne razlikuju šta je ispravka, a šta ne", kazala je ona i dodala da će sve sudije Apelacionog suda biti podvrgnute obuci.

NUNS je pokrenuo inicijativu za obuku sudija i tužilaca posle presude vlasniku Čačanskih novina Stojanu Markoviću, koji je pravosnažno osuđen da plati 170.000 dinara po tužbi predsednika Nove Srbije Velimira Ilića za klevetu zbog objavljivanja humoreske "Zanemoćali mandarin".

"Praksa u Srbiji se razlikuje od evropske, o čemu svedoče četiri spora koja je Srbija izgubila pred sudom u Strazburu", rekao je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović. Kako je kazao, nije cilj da se novinari štite po svaku cenu, već da se zaštite profesionalci koji poštuju etički kodeks, standard i zakone.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi