emg home
RSS

Jeremić: Situacija teška po poziciju Srbije (VIDEO)

26. jul 2010. | 08:38 17:44

Izvor: Emg.rs

Predlažemo da koncept dosadašnje politike očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, vođen na osnovu ranijih odluka Skupštine o Kosovu, bude potvrđen i da Vladi bude naloženo korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim državama, članicama Ujedinjenih nacija, za ostvarenje tog cilja, izjavio danas ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić za govornicom Skupštine Srbije. Situacija teška po poziciju Srbije, kaže Jeremić.

Jeremić je obrazložio predlog Vladine odluke Skupštini, kao osnov za izradu rezolucije s kojom će Srbija učestvovati u debati o Kosovu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Skupština bi, ako ta odluka bude usvojena, podržala Vladu u njenom gledanju da je neophodno mirnim pregovorima doći do trajnog, obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo u skladu sa Ustavom Srbije, rekao je Jeremić i dodao da bi, ako ta odluka bude doneta, Skupština dala podršku Vladi u procesu podnošenja rezolucije Generalnoj skupštini UN. Usvajanje te rezolucije otvorilo bi put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo, kaže Jeremić.

Jeremić je rekao da je situacija u međunarodnoj zajednici u vezi s mišljenjem Međunarodnog suda pravde izuetno teška po poziciju Srbije jer se 55 zemalja nalazi u situaciji da bi mogle da priznaju Kosovo. On je dodao da je jedan od važnih razloga za obraćanje Srbije MSP-u bio sprečavanje novog talasa priznanja, u čemu je Vlada imala velikog uspeha, većeg nego što su mnogi očekivali.

Jeremić je rekao da prihvata punu odgovornost za rezultate politike koju je vodio u prethodnom periodu i da bi bilo neodgovorno da se krije iza bilo čijeg autoriteta.

 

ZES: Skupština da podrži Vladin predlog

Šefica Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija pozvala je poslanike da podrže Vladin predlog. "Pozivam vas da danas pokažemo svetu da znamo šta ova sednica znači, da Vlada ima podršku da očuva teritorijalni poredak. Ako Vlada bude dobila podršku većine, onda će i njena argumentacije biti jača u međunarodnim institucijama", rekla je Nada Kolundžija.

Nada Kolundžija je podsetila da su pred Vladom bila dva izbora, da tuži države koje su priznale nezavisnost Kosova ili da pokrene diplomatsku inicijativu za ocenu legalnosti proglašene nezavisnosti, što je i učinila.

"Tužba kao argumentacija ima niz slabosti jer stavlja Srbiju u konfrontirajući položaj. To je i ranije dovelo Srbiju u katastrofalan položaj", naglasila je ona i dodala da bi tužba protiv nekih država ugrozila strateški cilj Srbije, ulazak u EU.

Kolundžija je navela da tema Kosova nije nešto što će se rešavati samo u sadašnjem vremenu već i u budućnosti i podsetila da se posle svih prethodnih neuspešnih politika prema Kosovu sadašnja Vlada našla u veoma skučenom manevarskom prostoru.

"Mogli smo da se opredelimo za ideologiju 'Kosovo ili smrt', ili da uvažimo interese građana i kada je u pitanju evropska perspektiva", naglasila je Kolundžija i dodala da je Vlada izabrala diplomatiju kao sredstvo za rešavanje problema Kosova.

 

Dačić: Ne očekujem konsenzus u Parlamentu

Zamenik premijera Ivica Dačić je izjavio da ne očekuje konsenzus u Skupštini posle rasprave o mišljenju MSP-a. "Živimo u Srbiji, u kojoj nikad nije postojao konsenzus. Da ga je bilo, u vekovima iza nas verovatno se o ovoj temi danas ne bi ni raspravljalo", rekao je Dačić i poručio da bi Srbija trebalo da shvati da u međunarodnim odnosima nema simpatija ni antipatija, već samo interesa.

Prema oceni Dačića, Srbija je već dovoljno poruka poslala međunarodnoj zajednici i sada s njom treba da nađe zajednički jezik. "Srbija treba da bude svesna realnosti, ali i nacionalnih i državnih interesa. Sad moramo da razgovaramo sa svim međunarodnim faktorima o tome šta se od Srbije traži i očekuje", kazao je Dačić.

 

Nikolić: Skupština da raspravlja o radu Vlade

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da Skupština ne treba da raspravlja o mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovu, već o tome šta je Vlada uradila da mišljenje ne bude takvo.

On je ocenio da nije trenutak za svađe, amnestiranje i napade, ali da bi bilo dobro da je premijer Mirko Cvetković pozvao šefove poslaničkih grupa pre sednice da dogovore tekst predloga. "Ja bih voleo da premijer zatraži hitnu sednicu na kojoj će tražiti mišljenje Skupštine o tome da li je ispravno to što je on radio, a ne da li je ispravno to što je uradio MSP", poručio je Nikolić.

Nikolić je izjavio da je vlast do poslednjeg dana ubeđivala građane da je MSP poslednja linija odbrane za Kosovo, a da je onda ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić posle odluke novinarima u Hagu rekao da ona i nije mnogo bitna. "Što smo je onda mi toliko dugo čekali, što smo je tražili? Ako je negativna nije bitna, da je bila pozitivna bila bi bitna?", zapitao je Nikolić.

 

Marković: U Evropu, ne u crkvu

Predsednik Jedinstvene Srbije, članice vladajuće koalicije, Dragan Marković pozvao je poslanike da podrže kontinuitet Vladine politike prema Kosovu. Marković je rekao da nijedan funkcioner Srbije nikad nije rekao niti učinio bilo šta suprotno stavu da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i poručio opoziciji da ne igra na emocijama građana jer neće pobediti na taj način.

"Mišljenje MSP-a nije ni pobeda ni poraz, ali Vlada nije davala autogolove kad je reč o Kosovu", rekao je Marković i pozvao na dalju diplomatsku borbu. "Ne želim da se vraćamo unazad i da kritikujem ranije vlade, ali hoću da predsednik, premijer i ministri vode građane Srbije u Evropu, a ne da me vode u crkvu posle proglašenja nezavisnosti Kosova, da se molim bogu da poništi odluku o nezavisnosti", rekao je Marković.

 

G17 plus: Ojačati partnerske odnose sa SAD i EU

G17 će podržati Vladin predlog odluke i traži jačanje partnerskih odnosa sa Evropskom unijom i SAD u cilju nalaženja kompromisnog rešenja za Kosovo.

Šefica Poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić rekla je da je za Srbiju kompomisno rešenje ono kojim se ni eksplicitno ni implicitno ne priznaje nezavisnost Kosova i koje vodi pomirenju srpskog i albanskog naroda.

"Mišljenje MSP-a je bez obzira na sve jezičke i pravne akrobacije nepovoljno za Srbiju. Ali, mišljenje suda nam nije otelo Kosovo, niti nam oduzelo pravo da nastavimo borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta", ocenila je ona.

 

SRS i SNS podneli amandmane

Poslanici Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke podneli su po šest amandmana na predlog odluke. SRS tražili da u dokument bude uključena odredba prema kojoj država teži mirnom i sveobuhvatnom rešenju za suštinsku autonomiju i široku samoupravu na Kosovu unutar Srbije.

Radikali izričito traže da se u predlogu insistitra na rezoluciji 1244 i smatraju da bi u protivnom bila moguća revizija tog dokumenta.

SNS traži da u dokumentu izričito bude navedeno da Skupština odluku donosi isključivo na osnovu mišljenja MSP-a o Kosovu. Ta stranka traži i da Skupština učestvuje u donošenju rezolucije o Kosovu s kojom će Srbija u septembru izaći pred Generalnu skupštinu UN.

 

LDP: Vlada treba da definiše novu politiku prema Kosovu

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao je Vladu da definiše novu državnu politiku prema Kosovu i najavio da njegova stranka neće podržati Vladin predlog odluke.

"Nama je potrebna nova politika i mi želimo u tome da vam pomognemo. Ne mislimo da je bilo ko u Vladi pokrenuo inicijativu u UN sa željom da nam nanese štetu, ali načinom na koji je vođena politika prethodnih godina to je uradio", rekao je Jovanović.

"Mi predlažemo drugu politiku. Predlažemo da što pre odete u Brisel i sa EU dogovorite tekst rezolucije koju ćete podneti u UN, da u njoj odbranite pravo Srbije da ne menja stav o Kosovu, a da otvorite više persprektive za život Srba na Kosovu", rekao je Jovanović.

 

DSS: Vlada uvlači Skupštinu u samoubilačku akciju

Slobodan Samardžić, poslanik Demokratske stranke Srbije, rekao je sa skupštinske govornice da DSS ne može da prihvati predlog odluke koju je Vlada poslala Skupštini.

Potrebno je da Skupština napravi radnu grupu koja će izraditi tekst u kom će biti pokrenut postupak tužbe protiv država koje su priznale nezavisnost Kosova, što bi bio najjači nastup pred Greneralnom skupštinom UN, rekao je on.

On je dodao da predlog odluke Vlade uvlači i Skupštinu u samoubilačku akciju jer bi tako Skupština bila odgovorna za politiku prema Kosovu koju je Vlada počela da sprovodi pre dve godine i koju namerava da i dalje vodi.

 

Ilić pozvao Jeremića da podnese ostavku

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić pozvao je ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da podnese ostavku zbog teškog poraza koji je Srbija pretrpela pred MSP-om. "Očekivao sam da moj zemljak i prijatelj Vuk Jeremić podnese ostavku posle odluke Međunarodnog suda, a ne da nas ovde ubeđuje. Zašto niste ubedili sud? Niste uradili posao, a neko ko ne uradi posao mora da se povuče i to je moralni čin", rekao je Ilić.

"Vladajuća koalicija je 100 puta obećala 'i Evropa i Kosovo', a nema ni Kosova ni Evrope. Šta se tu dogodilo? Ne možemo više da lažemo sami sebe, narod, institucije i da u Skupštinu dolazimo s lažnim obećanjima. Ministri daju lažna obećanja, mi tražimo istinu, ona je bolna, niste vi izgubili kosovo, ono se gubi godinama, vama je možda zapao ovaj finiš", rekao je Ilić na sednici.

 

Bataković: Nastavljamo diplomatsku akciju

Šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Dušan Bataković izjavio da mišljenje koje je taj sud usvojio o Kosovu jeste pravni neuspeh za državu, ali da uprkos tome ono nije zatvorilo vrata za diplomatske akcije Srbije usmerene na očuvanje teritorijalnog integriteta.

Bataković je na vanrednoj sednici parlamenta, na kojoj se raspravlja o mišljenju MSP-a, u obraćanju poslanicima kazao da sud nije utvrdio pravo Kosova na otcepljenje od Srbije i dodao da se pitanje Kosova
prebacuje na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, koja ima široka ovlašćenja da raspravlja o tome.

Bataković je ukazao na to da se pravni neuspeh Srbije ogleda u tome što sud nije pružio pomoć Srbiji pošto je prekršeno međunarodno pravo, ali je naveo da je dobro to što je sud konstatovao da na Kosovu funcioniše međunarodno prisustvo uspostavljeno rezolucijom 1244.

Bataković je rekao da je MSP razmatrao pitanje Srbije u uskom smislu, baveći se samo pitanjem deklaracije kao pravnog instrumenta, ali ne i pitanjem prava na otcepljenje i posledicama takvog čina.

 

Predlog odluke

Skupština Srbije danas, na zahtev Vlade Srbije, održava hitnu sednicu o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Vlada Srbije uputila je zahtev Skupštini za zakazivanje hitne sednice o mišljenju MSP-a, uz predlog odluke kojom će se Skupština izjasniti o mišljenju MSP-a i o nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, navodi Vlada.

Prema predlogu odluke, MSP pri izricanju savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova. Dodaje se da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca.

Dodaje se da Parlament potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, vođenu na osnovu odluka Skupštine, i nalaže Vladi korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim članicama Ujedinjenih nacija.

"Skupština izražava puno opredeljenje za ostvarenje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i potvrdjuje da Srbija nikad neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", navodi se u predlogu.

Dodaje se da Skupština smatra da je neophodno pregovorima doći do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo, u skladu sa Ustavom Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda i mir i stabilnost regiona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

27. jul 2010. 08:53:18

| + Nikola AS Munjas BA

0

... Kad Se Hoce ...MORASE ...I NISTA NIJE TESKO !
...SVAKO VREME NOSI SVOJE BREME !!!!