emg home
RSS

PRESSEK

Dačić: Možemo u koaliciju sa SNS i DS

23. septembar 2010. | 09:00

Izvor: Blic

Lider socijalista Ivica Dačić ne isključuje mogućnost koalicije sa DS i SNS posle narednih izbora. „O tome do sada nije bilo reči - ali, ako nema drugih mogućnosti, i to je otvorena opcija”, kazao je juče Dačić za „Blic”.

Aktuelni ministar policije objašnjava da svi dogovori zavise od rezultata izbora i dodaje da je „prerano sada spekulisati o tome ko bi činio neku buduću Vladu”.


- Nije bilo razgovora na tu temu. Koliko je meni poznato, opredeljenje DS je postojeća koalicija. Ali, ako nema drugih mogućnosti, i to je otvorena opcija, ali zavisi i od DS i SNS - kaže Dačić.


Nakon što je „Blic” juče objavio saznanja iz vrha obe stranke da rukovodstva DS i SNS ne bi imala ništa protiv da naprave veliku koaliciju u koju bi ušli i socijalisti, zavladao je muk na političkoj sceni. Ni DS ni SNS nisu se potrudili da demantuju pisanje „Blica”, mada se inače trude da se u javnosti predstave kao politički protivnici i povremeno, što bi rekli naprednjaci u saopštenjima, „uljuđeno” napadaju politiku onog drugog. Ni politički analitičari nisu mnogo voljni da se bave spekulacijama na ovu temu, a manje stranke, koje bi se direktno našle na udaru velike koalicije, za sada su uglavnom uzdržane.


- Legitimno pravo svake stranke jeste da odluči s kim će i na izbore i posle izbora - kratko je za „Blic” rekla Suzana Grubješić, potpredsednica G17 plus.


LDP koja kao opoziciona stranka otvoreno pretenduje da u narednoj vlasti bude u vladajućoj koaliciji sa DS, otvoreno kritikuje takvu najavu.


- Ta koalicija ne bi bila iznenađenje, ali bi iznenađenje bilo da uradi bilo šta dobro za ovu zemlju. Bile bi objedinjene najgore osobine obe stranke, nesposobnost DS i želja za vlašću SNS. Takva koalicija ne bi bila utemeljena na nekoj ideji ili viziji za Srbiju, nego isključivo na želji da se bude na vlasti - kaže za „Blic” funkcioner LDP Ivan Andrić.


U DSS nemaju komentar, mada njihov portparol Petar Petković kaže da bi kombinacija DS - SNS na vlasti značila „produžavanje sadašnje agonije i politike kojom se urušavaju nacionalni interesi Srbije”.


Marko Blagojević iz CeSID-a smatra je da se svi u SNS i DS koji očekuju da bi ova velika koalicija raščistila političku scenu od malih partija grdno varaju.


- Takva koalicija bi najverovatnije dala vetar u leđa konkurentima i DS i SNS, jer bi i te kako imali šta da kažu i da se istaknu - kaže Blagojević za „Blic”.


On objašnjava da iskustvo u zemljama gde je dolazilo do takvih koalicija (Nemačka) pokazuje da su takve koalicije nestabilne jer se prave iz krajnje nužde, kada je nemoguće na drugi način doći do parlamentarne većine, kao i da su neodržive jer se stalno postavlja pitanje koja je od dve stranke „starija”.


- Teško mi je da zamislim takvu koaliciju. Nisu u pravu oni koji tvrde da su se DS i SNS ideološki sasvim približili. Oni se ne sukobljavaju više oko ključnih vrednosti kao ranije, kad je bilo pitanje „za ili protiv EU”. To je bio pretpolitički su­kob, a u međuvremenu smo, zahvaljujući raspadu SRS, postali normalna poli­tička scena na kojoj su razlike između rivala suptilne. Ali DS i SNS su veoma različiti, jedna stranka je liberalnija, druga konzervativnija - smatra Blagojević.


S druge strane, može samo da se pretpostavi do kakvih bi lomova došlo u ovim strankama, među njihovim članstvom kada bi se odlučili na veliku koaliciju. Pored toga što bi deo članstva i jedne i druge stranke to podržao, bilo bi velikih lomova i na to ukazuje iskustvo „pobune” u DS kada je Tadić posle izbora pokušao da za budućeg premijera nametne sadašnjeg šefa diplomatije Vuka Jeremića. Pitanje je kako bi članovi DS reagovali ako bi sledećeg puta za premijera predložio Tomislava Nikolića.


Međutim, neki uopšte ne mogu ni da zamisle koaliciju demokrata i naprednjaka. Takvog mišljenja su analitičari desne orijentacije, poput Đorđa Vukadinovića ili Slobodana Antonića.


Vukadinović kaže za „Blic” „to nije realno, a i nije na dnevnom redu”. Antonić ne želi ni toliko da razmisli o ovoj temi.


Zoran Lučić, programski direktor CeSID-a, kaže da „takvu koaliciju politika ne bi trpela”.


- Udruživanje dve tako glomazne partije je neprirodno čak i u stabilnijim demokratijama nego što je Srbija jer se „mire” dve suprotstavljene politike - kaže Lučić.


Srđan Bogosavljević, direktor agencije „Strateški marketing”, ističe da ne bi mogao ni da zamisli kako bi izgledala predizborna kampanja s takvom idejom jer su u pitanju dve stranke čija su i rukovodstva i birači veoma suprotstavljeni, mada „nema onog antagonizma koja je postojala sa SRS”.


- Ukoliko bi stvarno promenili ideje i zaista odlučili da uđu u koaliciju, to bi izazvalo ozbiljan poremećaj na političkoj sceni koji bi mogao da uništi i ove dve stranke, ali i sve druge - kaže Bogosavljević za „Blic”.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

23. septembar 2010. 10:09:55

| PATRIOTA

0

"Zuti" moraju u opoziciju.

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi