emg home
RSS

Skupština Srbije podržala politiku Vlade o Kosovu

27. jul 2010. | 00:34

Izvor: Beta

Skupština Srbije usvojila večeras izmenjen predlog odluke Vlade Srbije o politici prema Kosovu posle mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Vlada je prihvatila prva tri amandmana Srpske napredne stranke, kojima se iz teksta izbacuje prvi član menja naslov odluke. U prvom članu je pisalo da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca i legalizovanja etnički motivisanog pokušaja otcepljenja Kosova. Uz to, naslov odluke sada glasi: "Odluka o nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije".

Treći amandman, koji je postao deo teksta, glasi da se odluka donosi imajući u vidu sadržinu mišljenja MSP-a.

Za odluku su glasali predstavnici vladajuće koalicije, Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, dok su protiv bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Liberalno-demokratske partije.

Sednici Skupštine su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministri. Predlog je dobio podršku 192 od 220 prisutnih poslanika.

Tadić: Ne smemo se sukobljavati s velikim silama

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je odluka MSP-a težak
udarac, ali da Srbija ne sme da se sukobljava s velikim silama jer bi je takva konfrontacija lišila mogućnosti da se bori za očuvanje Kosova i svoje nacionalne interese.

"Srbija, kakva god da je i ko god da je vodi, mora da ima najbolje
odnose s velikim silama. Svaka druga politika Srbiju vodi direktno u
propast", rekao je Tadić u Skupštini i istakao da je takva politika obaveza svih poslanika, ministara i njega kao predsednika.

Prema njegovim rečima, mišljenje MSP.a proizvodi opasne konsekvence i omogućava da svaki akt secesije bilo koje neformalne grupe bude shvaćen kao akt koji nije u suprotnosti s međunarodnim pravom. On je ocenio da takav akt može da proizvede nestabilnost i novi politički rasplet na Balkanu, Kavkazu, Latinskoj Americi i u Africi.

On je ocenio da ne postoji mogućnost da Srbija odbrani integritet na
Kosovu bez dobrih odnosa s međunarodnom zajednicom, pre svega SAD, Rusijom, Indijom i Kinom. "Bez međunarodne zajednice ne možemo da nađemo rešenje za
pitanje Kosova. Nemoguće je to uraditi u uslovima izolacije i konfrontacije, naročito ne s najvećim silama", rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da bi tužbe protiv zemalja koje su priznale Kosovo te države shvatile kao napad na sebe i iskoristile bi svoj uticaj na međunarodne institucije.

Tadić je podsetio da je svim stranim sagovornicima u više navrata ponovio da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosovo, ali i da Srbija želi da probleme reši na miran način i bez rata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>