emg home
RSS

Sutra hitna sednica Skupštine o Kosovu

25. jul 2010. | 12:46 23:32

Izvor: Emg.rs

Skupština Srbije održaće sutra hitnu sednicu, na osnovu zahteva Vlade Srbije, o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Sednicu je za podne zakazala predsednica Parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Vlada Srbije uputila je zahtev Skupštini za zakazivanje hitne sednice Parlamenta za ponedeljak, o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Skupštini je upućen i predlog odluke kojom će se Skupština izjasniti o mišljenju MSP-a i o nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, navodi Vlada.

Predlog odluke: MSP nije legalizovao otcepljenje Kosova Skupština Srbije ocenjuje da Međunarodni sud pravde, pri izricanju savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova, navodi se u predlogu odluke koja će se sutra naći pred poslanicima.

U predlogu Vlade se dodaje da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca. Dodaje se da Parlament potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, vođenu na osnovu odluka Skupštine, i nalaže Vladi korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim članicama Ujedinjenih nacija.

"Skupština izražava puno opredeljenje za ostvarenje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i potvrdjuje da Srbija nikad neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", navodi se u predlogu.

Dodaje se da Skupština smatra da je neophodno pregovorima doći do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo, u skladu sa Ustavom Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda i mir i stabilnost regiona.

 

Jovanović: Vlada mora da menja politiku prema Kosovu

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da ta stranka neće bezrezervno podržavati Vladu Srbije u politici prema Kosovu i ocenio da ta politika mora da se menja. "Tekst deklaracije koju je Vlada uputila Skupštini samo je nastavak pogrešne politike koja je toliko puta poražena", naveo je Jovanović u izjavi dostavljenoj medijima.

"Svako ko želi da menja Srbiju može da računa na podršku LDP-a. U ovom konkretnom slučaju, samo politika koja bi predstavljala diskontinuitet s politikom koja je do sada vođena je ono što bi LDP bila spreman da podrži", naveo je on.

Prema njegovim rečima, LDP neće podržati dalje laganje građana. "Ne pristajemo sami sebe da lažemo kao što Vlada Srbije laže samu sebe da se sud nije izjasnio o pitanju nezavisnosti", naveo je Jovanović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>