emg home
RSS

Kafa u Beogradu vrlo dobrog kvaliteta

28. jul 2010. | 14:54 15:10

Izvor: Emg.rs

Senzorna analiza kafe koja ocenjuje boju, miris, ukus, aromu i kvalitet mliva pokazuje da je na tržištu Beograda taj proizvod vrlo dobrog kvaliteta, rekla je Jovanka Popov-Reljić profesorka na Poljoprivrednom fakultetu.

Ona je istakla i da od 27 uzoraka tri nisu bila hemijski ispravna odnosno u skladu sa važećim pravilnicima, dok su svi uzorci mikrobiološki ispravni.

„Tri hemijski neispravna uzorka ne ugrožavaju zdravlje ljudi, ali ne bi trebalo da budu u prodaji pošto nisu u skladu sa važećim propisima“, objasnila je Popov-Reljić.

Hemijski neispravni uzorci su „minas kafa“ od 100 grama, proizvođača s.z.t.r. Moka iz Čačka, „milex mlevena kafa“ Pržionice kafe Milex iz Beograda, „bonito prava kafa“, 200 grama kompanije Grand prom iz Beograda.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda je rekao da će izveštaj ispitivanja biti dostavljen nadležnim inspekcijama, privrednim komorama odnosno njihovim sudovima časti, ali i proizvođačima i trgovcima.

„Sudovi časti privrednih komora bi trebalo da pokrenu postupak zbog neetičnog poslovanja što predstavlja i nefer konkurenciju“, rekao je Bogosavljević.

Pet analiziranih uzoraka je ekstra kvaliteta dok je deset odličnog kvaliteta. Kafe zadovoljavajućeg i nezadovoljavajućeg kvaliteta nije bilo.

Prema rečima Jovanke Popov-Reljić, ni deklaracije nisu u skladu sa pravilnicima jer na njima nije precizno napisano o kojoj vrsti kafe se radi.

„Na tržištu postoje i falsifikati, lošeg kvaliteta koji sadrže mlevene žitarice“, kazala je ona. U Srbiji se, kako ona kaže, popije godišnje 2,5 kilograma po glavi stanovnika.

Prosečna cena uzoraka 100 grama mlevene kafe je oko 63 dinara.

Ispitivanje je urađeno po narudžbini Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zaštita potrošača, Istraživanje, Kafa

Ličnosti: Petar Bogosavljević, Jovanka Popov Raljić

Kompanije: Grand prom, STR Moka, Milex


Unesite tekst komentara:

05. avgust 2010. 14:44:41

| Predrag

0

gde se moze procitati kompletan spisak svih 27 uzoraka "kafa" i proizvodjaca bez o obzira na rang u kvalitetu, ako moze molim vas inicirajte GDE !!!?

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi