emg home
RSS

FIAT: Izmeštanje proizvodnje u Srbiju ne šteti pogonu u Torinu

28. jul 2010. | 12:30 14:50

Izvor: Beta

Grad: Torino

Generalni direktor FIAT-a Serđo Markione ocenio da premeštanje proizvodnje novih modela automobila te kompanije u Srbiju neće biti na štetu italijanskog postrojenja Mirafjori u Torinu.

"Proizvodnja automobila L O neće štetiti fabrici Mirafjori", rekao je Markione na sastanku čelnika kompanije i sindikata. Markione je krajem prošle sedmice najavio da će ta kompanija proizvodnju novih modela prebaciti u Srbiju zato što je u Italiji imala problema sa sindikatima, a u Kragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

Markione je danas govorio i o planovima te grupe o osnivanju nove kompanije, Fabrike Italija i rekao da je to jedina kompanije koja će investirati 20 milijardi evra u tu zemlju. "Ne pretimo, ali nismo spremni da dovedemo u opasnost opstanak kompanije. Moramo imati garancije da fabrike mogu da funkcionišu", poručio je Markione, ukazujući na to da postoje alternative za obezbeđenje proizvodnje u torinskoj fabrici.

Serđo Markione je krajem prošle sedmice najavio da će ta kompanija proizvodnju novih modela Fiata ideje i Lanče muze prebaciti u Srbiju zato što je u Italiji imala problema sa sindikatima, a u Kragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

Markione je objasnio da je odluka Fiaata da proizvodnju dva nova modela izmesti u Srbiju doneta zbog ograničenih vremenskih rokova koje je uprava imala na raspolaganju za početak i pripremu proizvodnje, prenosi italijanska Republika.

"Projekat je trebalo pokrenuti što pre, kako iz ekonomskih, tako i iz industrijskih razloga. Morali smo da izaberemo postrojenje koje će garantovati da će odgovoriti na potrebe tržišta", kazao je direktor Fiata.

Ta odluka ne oduzima mogućnosti za rad torinskoj fabrici Mirafjore, objasnio je, ukazujući da postoje alternative za obezbeđivanje proizvodnju u tom postrojenju.

"Spektar proizvoda predviđenih petogodišnjim planom grupe toliko je širok da na raspolaganju ima drugih mogućnosti. Ako imamo u vidu kako proizvode Fijata, tako i modele Krajslera, onda postoje druge alternative koje mogu omogućiti isti rezultat i garantovati predviđenu prizvodnju" Mirafjoreu, poručio je Markione.

Današnjem sastanku prisustvovali su i italijanski ministar rada Mauricio Sakoni, predsednik Pijemontea Roberto Kota i gradonačelnik Torina Serđo Kjamparino.

Generalni sekretar CGIL-a (Generalne italijanske konfederacije za rad) Guljelmo Epifani optužio je upravu Fijata da je odluku o premeštanju proizvodnje u Srbiju donela radi ekonomske dobiti, iako kompanija nema problema s poslovanjem.

Gradonačelnik Torina upozorio je da bi industrijski plan, u ekonomskom pogledu, "bio neodrživ" ako bi bila ugašena proizvodnja u fabrici Mirafjore, prenela je Ansa.

Posle sastanka, on je, međutim, rekao da je dobio uveravanja da postoje planovi za proizvodnju u fabrici Mirafjore i da je zadovoljan ishodom razgovora.

"Predviđena je proizvodnja drugih Fijatovih modela, koji možda više odgovaraju postrojenju koje je ipak sedište grupe", kazao je on.

Ministar rada Sakoni takođe je potvrdio da je sastanak bio "koristan i konstruktivan" i da će omogućiti dalje "konsolidovanje i razvoj kapaciteta za proizvodnju u fijatovim fabrikama u Italiji".

Na današnjem sastanku, generalni direktor Fijata govorio i o planovima te grupe o projektu Fabrika Italija, kako je rekao "jedine kompanije koja će investirati 20 milijardi evra u tu zemlju".

"Mi ne pretimo, ali nismo spremni da dovodemo u opasnost opstanak kompanije. Moramo imati garancije da fabrike mogu da funkcionišu", poručio je Markione.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Auto-industrija

Ličnosti: Serđo Markione, Mauricio Sakoni, Roberto Kota, Serđo Kjamparino, Guljelmo Epifani

Kompanije: Fiat


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi