emg home
RSS

Zdravković: Novi modeli FIAT-a za izvoz

23. jul 2010. | 11:52 17:33

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Kragujevac, Rim

Serijska proizvodnja dva nova automobila FIAT-a, koji će se proizvoditi u Fijat automobile Srbija, počeće početkom 2012, izjavio danas zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković.

FAS će proizvoditi 200.000 komada dva nova modela za evropsko tržište. "Radiće se jedan gradski automobil s petora vrata i mini-ven sa sedam sedišta, praktično po uzoru na Opel Zafiru ili Citroen Picasso", rekao je Zdravković.

Probna proizvodnja treba da startuje krajem 2011, a serijska početkom 2012.

 

Italijanski ministri protiv odluke FIAT-a

Italijanska vlada oštro se protivi odluci FIAT-a da novi model proizvodi u Srbiji umesto u Italiji, izjavilo je više italijanskih ministara.

"U ovom kriznom momentu nije prijatno čuti kad se priča o izmeštanju. Moramo da tražimo i od Vlade i od države da se angažuju kako bi favorizovali rast i razvoj, a tek potom da razmišljaju o proizvodnji u inostranstvu. To je nedopustivo", izjavio je ministar za evropska pitanja Andrea Ronki.

Kako prenose mediji, predsednik FIAT-a Serđo Markione je najavio da će ta kompanija proizvodnju novih modela prebaciti u Srbiju zato što je u Italiji imala problema sa sindikatima, a u Kragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

Italijanski ministri ocenjuju da to liči na letnju doskočicu ili prisilu, ali se najavljuje vrlo čvrst otpor FIAT-ovoj ideji.

Potpredsednik Privredne komore za izvoz Adolfo Urso ocenio je namere FIAT-a da proizvodi novi model automobila u Srbiji kao neprilične i pozvao na obnavljanje pregora.

Ministar pravde Roberto Kalderoli i član populističke Severne lige, ocenio je da niko ne može da koristi državnu pomoć, ubire profit i da zatim ode, a da ne plati račun.

Predsednik sindikata FAS-a Zoran Mihajlović je rekao da ne razume toliko iznenađenje u Italiji kad se već dve i po godine najavljuje početak proizvodnje novih automobila FIAT-a u Kragujevcu.

Mihajlović je rekao da je vest o toj proizvodnji u Kragujevcu bila očekivana. "Hale su prazne, mi još nismo videli novu opremu za nove modele, pa ćemo tek kad se to dogodi biti uvereni u namere menadžera FIAT-a o proizvodnji novih modela i zapošljavanju radnika", rekao je Mihajlović.

   

Berluskoni: Fijat treba da brine o italijanskim radnicima


Italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je danas da bi voleo da kompanije ne prave izbore "na uštrb italijanskih radnika", reagujući na najavu italijanskog proizvođača automobila Fijata da će proizvodnju dva modela automobila izmestiti u Kragujevac.

"U slobodnoj ekonomiji i u slobodnoj državi jedna industrijska grupa je slobodna da lokalizuje svoju proizvodnju gde je to za nju najzgodnije", rekao je Berluskoni, ali je istakao da se nada "da se to neće raditi na uštrb proizvođe u Italiji i italijanskih radnika".

   

LJubić: Investicija Fijata nije ugrožena


Investicija Fijata u Srbiju neće biti ugrožena zbog protivljenja italijanskih ministara da se proizvodnja dva nova modela automobila premesti iz Italije u fabriku u Kragujevcu, ocenili su danas u Ministarstvu ekonomije Srbije.

Savetnik u tom ministartvu Aleksadnar Ljubić kazao je agenciji Beta da izgradnja fabrike i tehnologija koja će biti primenjena ne zavisi od vrste modela koji će se praviti u pogonima u Srbiji.

"Nemamo nameru da se mešamo niti da komentarišemo izjave italijanskih ministara, niti da komentarišemo modele jer se Vlada Srbije ne bavi prizvodnjom automobila", kazao je Ljubić, koji je i predsednik Upravnog odbora Grupe Zastava vozila.

Zajedničko preduzeće Fijata i Vlade Srbije, istakao je, trenutno u Kragujevcu pravi jednu od najmodernijih fabrika automobila u ovom delu Evrope, a odluku koji će se model pravti prepuštamo partnernima iz Fijata.

"Sigurni smo da će Fijat, na čelu sa Serđom Markijoneom, moći da izabere dobar model", kazao je Ljubić.

On je naglasio da je Vlada Srbije pozdravila jučerašnju odluku Fijata o proizvodnji dva modela automobila u Srbiji i dodao da bi pozdravili odluku i da su u pitanju bili neki drugi modeli.

Odlukom Fijata, istakao je, potvrđeno je da će biti investcija, kao i rok za početak proizvodnje krajem 2011. godini i količina vozila koja će se proizvoditi u Srbiji.

U ovom trenutku najbitnije je da se pokazalo da su uslovi koje Vlada Srbije stvara za investitore dobri, o čemu, prema njegovim rečima govori i to što 20 kompanija trenutno čeka na ugovora o proizvodnji automobilskih delova u Srbiji.

"U odnose italijanske vlade i Fijata nećemo da se mešamo", kazao je savetnik u Ministarstvu ekonomije Srbije Aleksandar Ljubić.

 

Novi energetski blok vredan 70 miliona evra

Predsednik FAS-a Đovani de Filipis položio danas kamen-temeljac za novu energanu, koja će biti izgrađena u krugu fabrike u Kragujevcu. Vrednost radova je oko 70 miliona evra, a prema rečima Zdravkovića na svaka dva evra koja uloži FIAT država će dati jedan evro, u skladu s vlasničkom strukturom fabrike.

Novi blok će se prostirati na 8.000 kvadrata, a građevinski radovi treba da budu završeni do kraja godine, da bi kompletna energana mogla da bude u funkciji do sredine naredne godine, pre početka probne proizvodnje dva nova modela u kragujevačkoj fabrici.

Zdravković kaže da je energetski blok projektovan kako bi mogao da isprati proizvodnju 200.000 automobila godišnje, ali da će kapacitet biti dovoljan i za proizvodnju njih 300.000. Kapacitet će biti veći od 180 megavata i biće jedna od najsavremenijih u Srbiji.

Novi blok će, pored kotlarnice iz koje će se FAS snabdevati toplotnom energijom, imati kompresorsku stanicu za fluide, postojenje za demineralizovanu vodu i trafostanicu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Auto-industrija

Ličnosti: Silvio Berluskoni, Zoran Mihajlović, Nebojša Zdravković, Đovani de Filipis, Adolfo Urso, Roberto Kalderoli, Andrea Ronki

Institucije: Vlada Italije, Privredna komora Italije

Kompanije: Fiat, Fijat automobili Srbija


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>