emg home
RSS

Varadi: Važno je imati većinu, a ne biti prvi

31. jul 2010. | 11:09

To što je Srbija prva podnela predlog rezolucije Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija nema nekog ozbiljnijeg pravnog značaja, rekao je profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

"Možda ima nekog taktičkog preimućstva kad je neko podnese prvi. U tom pogledu nema strogih pravila. Rezolucija dobija snagu onda kad je usvojena većinom glasova", rekao je Varadi za Politiku.

Varadi je naveo da su promene predloga rezolucije moguće i da će verovatno biti pokušaja za usvajanje neke kompromisne rezolucije.

Na pitanje kakve su šanse da rezolucija prođe jer je pred UN otišla bez podrške velikih sila, Varadi je rekao da je teško biti optimista, da je podnošenje rezolucije logičan pokušaj Srbije, ali logičan potez skromnih šansi.

Varadi je, govoreći o tekstu rezolucije, kazao da Srbija nije imala mnogo manevarskog prostora. "Ako bi bila usvojena u ovom obliku to bi za mene bilo jedno vrlo prijatno iznenađenje", rekao je Varadi.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče da je Srbija predala rezoluciju jer je želela da to učini pre nego što Albanci podnesu svoj predlog rezolucije jer se, ako prva rezolucija biva izglasana, o drugoj se uopšte ne glasa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Rezolucija o Kosovu

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić, Tibor Varadi

Institucije: Ujedinjene nacije


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi