emg home
RSS

Pošte Srbije spremne za građane koji bi da prodaju akcije NIS-a

25. avgust 2010. | 13:12

Izvor: Emg.rs

Sve pripreme u Poštama Srbije su završene pred očekivano prvo trgovanje akcijama NIS-a, zakazano za 30. avgust, izjavila danas direktorka Sektora banke Poštanska štedionica za upravljanje sredstvima i likvidnošću Zvezdana Jakšić.

Ona je na konferenciji za novinare Vladi rekla da prvih dana očekuju veliki broj klijenata, ali da je 3.000 zaposlenih, koji će ih dočekati na šalterima, obučeno te da će imati i pomoć brokera ako je neophodno.

Na šalterima Pošte građani će moći da izdaju naloge za prodaju akcija, dok će za kupovinu morati da angažuju neku od registrovanih brokerskih kuća i da za to plate. „Na šalterima Pošta se ne mogu ispostaviti nalozi za kupovinu, već samo za prodaju“, istakla je ona.

Ona je dodala da je procedura jednostavna, pa će biti potrebno da se građani na šalterima izjasne koji broj akcija i po kojoj minimalnoj ceni žele da prodaju, posle čega će biti provereno da li je njihov račun u banci aktivan, na osnovu čega će biti sastavljen ugovor. Nalozi će trajati 90 dana, posle čega će, ako se ne realizuju, građani morati da izdaju nove.

Direktorka PTT Srbija za novčane usluge Svetlana Lešević dodala je da će Pošte biti logistička podrška za izabranog brokera zbog velike mreže ispostava koje ima u celoj Srbiji. „Gde god ima mogućnosti biće odvojeni i posebni šalteri samo za ispostavljanje naloga za prodaju“, objasnila je ona.

Direktorka Beogradske berze za marketing Svetlana Cerović objasnila je da će svi nalozi ispostavljeni do 9.30 biti vidljivi na brokerskim tablama istog dana, dok će oni kasnije izdati biti u opticaju sutradan.

Ona je podsetila da će trgovanje akcijama NIS-a početi po ceni od 505 dinara te da će ona prvog dana moći da varira od -20 do +300 odsto. „Cena na zatvaranju prvog dana biće cena na otvaranju drugog, a nadalje moguće fluktuacije su od +10 do -8 odsto“, objasnila je ona.

Ona je istakla da je NIS prva kompanija na berzi direktno, bez prethodnog trgovanja, listirana na najelitnijem prajme-marketu, odnosno A listingu.

Svetlana Cerović je istakla da Beogradska berza očekuje da akcije NIS-a unaprede srpsko tržište kapitala i prošire ideju akcionarstva.

Ona je najavila da će u petak Beogradska berza NIS predstaviti investicionoj javnosti, investicionim i penzionim fondovima, bankama is vim drugim potencijalnim kupcima ovih hartija.

Direktor Centra za podršku privatizacije pri Agenciji za privatizaciju Boris Majstorović podsetio je da je pravo na besplatne akcije NIS-a steklo 4,8 miliona građana Srbije te da je Agencija za privatizaciju formirala knjigu akcionara.

Sve informacije o statusu naloga za prodaju akcija NIS-a pomoću jedinstvenog broja naloga građana moći će da se dobiju na web sajtu Pošta Srbije, putem SMS-a ili besplatnim pozivom na telefon 0800 100 300.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Berza

Ličnosti: Svetlana Cerović, Boris Majstorović, Zvezdana Jakšić, Svetlana Lešević

Institucije: Agencija za privatizaciju, Beogradska berza

Kompanije: PTT Srbija, Poštanska štedionica, Pošte Srbije, NIS


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>