emg home
RSS

Arhiva vesti

Cvetković: Srbija je spremna da se o svemu konsultuje sa EU (VIDEO)

26. avgust 2010. | 08:50 15:45

Izvor: Emg.rs

Premijer Mirko Cvetković poručio ministru spoljnih poslova Nemačke Gidu Vesterveleu da je Vlada Srbije uverena u to da je dijalog jedini put za nalaženje rešenja pitanja Kosova i saopštio spremnost da se o svemu tome blisko konsultuje sa Evropskom unijom.

Cvetković je Vesterveleu rekao da su evropske integracije prioritet Srbije i kako očekuje da će Srbija u što kraćem roku steći status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Cvetković je istakao da je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i ukazao na to da postoji realna potreba i veliki potencijal za jačanje ekonomske saradnje, kroz dalje povećanje spoljnotrgovinske razmene, a naročito kroz povećanje investicija.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele istakao je da je Srbija veoma važan partner Nemačke i da će Nemačka podržati Srbiju na putu ka EU.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

 

Vestervele: Razgovori o Kosovu u Briselu, ne u Njujorku

Gido Vestervele je izjavio da se Evropska unija zalaže za direktne razgovore Beograda i Prištine i da oni treba da se vode za konferencijskim stolom u Briselu, a ne u Njujorku.

     

Vestervele je studentima u Rektoratu Univerziteta u Beogradu poručio da pomirenje može uspeti samo ako se Beograd suoči s realnošću. “Nezavisnost Kosova jeste realnost. Ko želi u Evropu mora voditi izbalansiranu politiku, neophodan je dijalog o političkim pitanjima”, rekao je Vestervele.

 

On je rekao da će doći dan kad će predstavnici Prištine i Beograda sedeti za istim stolom u Briselu i pričati o pitanjima koja se odnose na EU. “Vama se čini da je to utopija, ali proces evropskih integracija pokazuje da se to može ostvariti", rekao je Vestervele.

Srbija ima perspektivu ulaska u EUu kao i druge zemlje jugoistočne Evrope. Put jeste mukotrpan, ali izbegavanje kriterijuma značilo bi ispustiti šansu koja joj se pruža, kazao je on.

Vestervele je rekao da posle krize nijedna zemlja koja želi da pristupi EU neće imati dodatne prepreke, ali neće biti ni popusta.

       

U okviru posete regionu, Vestervele je juče bio u Zagrebu, a iz Beograda će otputovati za Sarajevo, da bi sutra posetio Prištinu i Gračanicu.

   

Bogdanović: Za Srbiju status Kosova nije rešeno pitanje


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da za Srbiju pitanje statusa pokrajine nije rešeno i da je potrebno obnoviti dijalog kako bi se rešila sva sporna pitanja.

Komentarišući izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova, Bogdanović je na konferenciji za novinare rekao da ga stav Gida Vestervelea ne iznenađuje jer je Nemačka priznala nezavisnost Kosova i nije realno očekivati da njen predstavnik podrži stavove Srbije.

     


On je, međutim, dodao da je Vesterveleu prenet stav da za Srbiju pitanje statusa Kosova nije rešeno i da se Srbija zalaže za nastavak pregovora, a da bi svako drugo rešenje "produžavalo agoniju" u toj pokrajini.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije, Bogdanović je rekao da nije moguće postići mirno rešenje na Kosovu, ali ni na celom prostoru Zapadnog Balkana, ukoliko se jednoj strani ispune svih zahtevi a druga strana sve izgubi.

On je dodao da je, baš zbog toga, potrebno nastaviti pregovore i da je to stav koji će Srbija zastupati u Ujedinjenim nacijama.

   

Vestervele sa predstavnicima stranaka u Beogradu

 


Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima pet političkih stranaka.

Na neformalnom sastanku u jednom beogradskom restoranu, Vestervele je razgovarao sa liderima opozicionih Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem i Liberalno demokratske partije Čedomirom Jovanovićem kao i funkcionerima tri vladajuće stranke.

Na sastanku su učestvovali potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i potpredsednica G 17 plus Suzana Grubješić. Sa sastanka nije izdato saopštenje, pošto je reč o neformalnom razgovoru.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>