emg home
RSS

Arhiva vesti

Vestervele: Dobrosusedski odnosi uslov za napredovanje ka EU (VIDEO)

26. avgust 2010. | 16:58 17:21

Izvor: Beta

Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele rekao je danas u Beogradu da Nemačka podržava put Srbije u EU, ali da je na tom putu potrebno ispuniti kriterijume i standarde Unije, uključujući i dobrosusedske odnose u regionu."To je put u političku zajednicu, pa je prema tome važna saradnja i izbalansirana politika ka unutra i spolja", rekao je Vestervele na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

     


Navodeći da su dobrosusedski odnosi jedan od kriterijuma za članstvo u EU, Vestervele je podsetio da između Srbije i Nemačke postoje razlike kada je reč o statusu Kosova.

Jeremić je rekao da je sa Vestrveleom imao "sveobuhvatne razgovore o strateškim pitanjima" i da Srbija i Nemačka dele stratešku viziju Balkana potpuno integrisanog u EU.

On je rekao da je sa nemačkim kolegom razgovarao o evropskim integracijama, bilateralnim pitanjima i Kosovu dodajući da se nisu baš u svemu složili ali da nastavljaju razgovore.

Jeremić je rekao da Srbija neće povući predlog rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupštini UN, ali da je spremna za "konstruktivan razgovor o svim pitanjima pa i rezoluciji".

       

Na pitanje šta Srbija dobija ublažavanjem politike o Kosovu, Vestervele je rekao da će biti "neophodno voditi dijalog, biti spreman za ustupke a ne ići na konfortaciju".

"EU otvara izvanredno velike šanse za privrednu obnovu, blagostanje i prosperitet, za socijalni razvoj vaše zemlje. Smatram da je to cilj za koji vredi intezivno raditi i bitno je pokazati dovoljno fleksibilnosti, a upravo takva fleksibilnost je potrebna u tako velikoj grupi kao što je EU", rekao je Vestervele.

Srpski ministar je rekao da je Srbija zahvalna Nemačkoj na podršsci u evrointegracijama i dodao da je "razumevanje Berlina i Beograda bolje nego što je to bilo pre ove posete (Vestervelea)".

Vestervele je rekao da je danas imao "intezivne razgovore" s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem s kojim je, kako je rekao, imao "konkretnu razmenu mišljenja o neugodnim, osetljivim pitanjima".

Članice EU i Nemačka žele da kriterijumi za pristupanje EU budu ispunjeni, rekao je Vestervele i naveo da su doborsusedski odnosi od posebnog značaja za Nemačku.

"Ne želimo da prećutimo da, pre svega, kod pitanja statusa Kosova još treba da raspravimo veliki broj pitanja, a ne želimo da prećutimo ni razlike u mišljenjima", rekao je Vestervele.

"To nas neće sprečiti da na putu ka EU izuzetno dobro sarađujemo", dodao je Vestervele i naveo da će projekat EU biti dovršen tek kada sve zemlje Zapadog Balkana pristupe Uniji.

Šef nemačke diplomatije je rekao da Nemačka želi da intenzivira i proširi ekonomske odnose sa Srbijom na dobrobit obe zemlje i pozvao privrednike da investiraju.

   

Tadić: Srbija računa na EU u rešavanju pitanja Kosova


Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas ministru inostranih poslova Gidu Vestervelu da Srbija računa na pomoć Evropske unije u rešavanju pitanja Kosova, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Tadić je u razgovoru istakao da se Srbija zalaže da se do rešenja za Kosovo dođe dijalogom Beograda i Prištine.

Tadić i Vestervele složili su se da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da je Nemačka za Srbiju jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je rekao da su odnosi dve zemlje veoma dobri i da je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

On je dodao da postoji potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje kroz povećanje investicija i pozvao nemačke kompanije da još više investiraju u srpsku privredu, piše u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • Danas završetak razgovora s MMF-om

    31. avg 2010.

    Emg.rs