emg home
RSS

Krkobabić: Prioritet vlade primena sporazuma sa MMF-om

26. avgust 2010. | 16:53

Izvor: Emg.rs

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je danas u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će prioriteti Vlade u narednom periodu biti doslovna primena dogovora sa tom međunarodnom institucijom.Krkobabić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da su prioriteti vlade okončanje reforme sistema penzijsko-invalidskog osiguranja kao i donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti.

On je dodao da će nakon donošenja zakona o fiskalnoj odgovornosti biti najvažnija njegova doslovna primena, koja će, kako je naveo, garantovati redovnu isplatu penzija i njihovu stabilnost.

Krkobabić je dodao da je neophodno stvoriti uslove za isplatu bonusa penzionerima, a koji je u skladu sa ranijim dogovorom sa MMF-om. Taj dogovor podrazumeva jednokratku pomoć penzionerima od 2.000 dinara, kao i da se plate i penzije ne povećavaju do 2011. godine.

Šef misije MMF-a Albert Jeger istakao je da je sada neophodno voditi dobru i odgovornu fiskalnu politiku i da MMF podržava napore Vlade u sprovođenju dosadašnjih projekata, dodaje se u saopštenju.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da MMF nije spreman da pristane na odmrzavanje plata u javnom sektoru i da bi povećanje plata ugrozilo kredibilitet Srbije. Odmrzavanje plata pre dogovorenog roka sa MMF-om i bonusa za penzionere traži ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Predstavnici MMF-a i delegacija Srbije počeli su u ponedeljak, 23. avgusta, zvanične razgovore o petoj reviziji stend-baj kreditnog aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra.

Delegacija MMF-a doputovala je u Beograd 18. avgusta, a tokom razgovora, koji će trajati do 31. avgusta, razmatraće se i najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja u Srbiji i izvršavanje ranije dogovorenih obaveza.

Uspešna revizija omogućiće Srbiji da povuče novu ratu kredita. MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,6 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno oko tri milijarde evra.

Iz tog kredita za jačanje deviznih rezervi Srbija je do sada povukla oko 1,45 milijardi evra. Predviđeno je da aranžman traje do aprila 2011. godine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

01. novembar - 07. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi