emg home
RSS

Minimalna penzija do 27 odsto prosečne plate

29. oktobar 2010. | 15:57

Izvor: Emg.rs

Minimalna penzija u Srbiji biće najviše do 27 odsto prosečne zarade, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem.Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade, MMF je na insistiranja Krkobabića prihvatio da se u izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ugradi odredba koja bi definisala granicu najmanje penzije.

Navodi se da je određivanjem granice na 27 odsto prosečne plate odobren veći iznos minimalne penzije od sindikalnih zahteva, koji koji su tu granicu limitirali na 25 procenata prosečne zarade.

To konkretno znači da ukoliko najniži iznos penzije za prethodnu godinu iznosi manje od 27 odsto od prosečne zarade, najniži iznos penzije će se vanredno uskladiti od 1. januara tekuće godine, tako da dostigne zakonski nivo.

Trenutno minimalna penzija u Srbiji iznosi 11.088 dinara, a prosečna plata u septembru 34.570 dinara.

Vlada Srbije je u petak, 22. oktobra, povukla iz skupštinske procedure predlog izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Navela da je otvorena za dijalog i razmatranje svih spornih pitanja u vezi sa tim zakonom.

Izmene i dopune Zakona o PIO dogovorene su sa MMF, tokom prethodnih revizija kreditnog aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra. Misija MMF počela je prošle sedmice šestu reviziju aranžmana sa Srbijom, koja bi trebalo da bude završena do 2. novembra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Penzije

Ličnosti: Jovan Krkobabić

Institucije: MMF


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi