emg home
RSS

Arhiva vesti

NIS bi trebalo da privuče pažnju investitora

27. avgust 2010. | 13:20

Izvor: Emg.rs

Akcije Naftne industrije Srbije na berzi trebalo bi da privuku pažnju domaćih i stranih investitora na srpsko tržište kapitala, izjavila je danas direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić.

Ona je na konferenciji za novinare, na kojoj je NIS predstavljen profesionalnim investitorima, istakla da ipak ne treba, kako se najavljuje, odmah u ponedeljak očekivati na stotine hiljada naloga i transakcija za trgovanje akcijama te kompanije, budući da će prvog trgovačkog dana biti uključeni samo nalozi koji se daju u poštama do 9.30 i oni koje izdaju brokeri. „Gužve će pre biti u sredu ili narednih dana ako se, naravno, ljudi masovno opredele da prodaju akcije koje imaju“, istakla je ona.

Glavni broker Sinteza Invest Groupa Nenad Gujaničić istakao je da je za građane najvažnije da većinski vlasnik ima obavezu da ponudi otkup akcija po ceni od 4,8 evra u februaru naredne godine, što bi moglo da bude „brana“ budući da, kako je rekao, NIS neće imati fantastične poslovne rezultate.

„Ono što je dobro je da će većinski vlasnik uraditi nešto na restrukturiranju kompanije i da će dugoročno poslovanje biti znatno bolje. Kao i većina privrednika, oni imaju problem s kursom i to je najveći razlog negativnog neto poslovanja za prvu polovinu godine“, istakao je Gujaničić.

On je dodao da je delegiranjem brokerskog posla oko prodaje naloga na Pošte Srbije ipak napravljena nepravda prema brokerskim kućama. „Građani koji se opredele za brokersku kuću da bi prodali akcije moraju da prođu kroz tešku proceduru da bi to uradili“, upozorio je on. Gujaničić je dodao da je za male investitore uobičajena provizija brokerskih kuća jedan odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Akcije, Berzanska kretanja

Ličnosti: Gordana Dostanić, Nenad Gujaničić

Institucije: Beogradska berza

Kompanije: Sintesa Invest Group, NIS


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
 • Industrijska proizvodnja u julu 5,1 odsto veća

  31. avg 2010.

  Emg.rs

 • Kongresmeni SAD istakli evidentan napredak Srbije

  31. avg 2010.

  Emg.rs

 • Presude za porodično nasilje često bez mera zaštite

  31. avg 2010.

  Beta

Povezani naslovi