emg home
RSS

Arhiva vesti

NIS na berzi će pozitivno uticati na tržište kapitala

24. avgust 2010. | 14:54

Izvor: Beta

Početak trgovanja akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) na Beogradskoj berzi uticaće pozitivno na srpsko tržšte kapitala i dovešće nove investitore, izjavila je danas direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić."Već godinama unazad govorimo kako bi bilo neophodno za rast i razvoj tržišta kapitala da se na Beogradskoj berzi nađu kompanije velike kapitalizacije, pri tome iz oblasti atraktivnih za investitore, poput telekomunikacija ili energetike", rekla je ona, ističući da je NIS upravo takva kompanija.

Ona je ocenila da je ponuda koju su do sada na srpskoj berzi imali potencijalni strani ulagači bila "možda niska za njihov prvi ulazak", ali da će NIS "dovesti na ovo tržište neke nove investitore, koji ovde još nisu bili prisutni, a koji su raspolaženi da ulažu u Srbiju".

Na tržište kapitala bi pozitivan uticaj imalo i uključivanje na berzu još nekog od tako velikih preduzeća i atraktivnih investitorima, rekla je Dostanićeva, ali nije želela da prognozira kada bi kompanije poput Telekoma, aerodroma "Nikola Tesla", Elektroprivrede Srbije, mogle da dospeju na berzu.

Dostanićeva je podsetila da će trgovanje akcijama NIS-a na Beogradskoj berzi početi 30. avgusta i da će biti uključene na prajm market, odnosno A listing berze, koji predstavlja najkvalitetniji segment tržišta berze gde se kotiraju kompanije koje ispunjavaju stroge uslove po pitanju izveštavanja (kvartalni finansijski izveštaji) i likvidnosti.

"Početna, indikativna cena za prvo trgovanje, od koje se meri nivo fluktuacije je 505 dinara. Od te cene na prvom trgovanju cena može padati za 20 procenata ili rasti do 300 odsto", rekla je ona i dodala da će se akcijama NIS-a trgovati metodom kontinuiranog trgovanja.

Kako je istakla, u tehnološkom procesu trgovanja akcijama postojaće novina, jer će se zbog velikog broja vlasnika akcija, njih oko pet miliona, u ceo proces uključiti šalteri PTT-a, "da bi mogli da opsluže tako veliki broj akcionara razuđenih po celoj Srbiji".

"Šalteri pošte radiće za Poštansku štedionicu, koja je član berze, i vršiće brokerske usluge, primajući nalog od građana, čime će biti olakšan pristup berzi", objasnila je ona.

Dostanićeva je kazala da se za prodaju akcija preko šaltera pošte neće naplaćivati provizija.

"Građani mogu i da kupe, odnosno povećaju portfelj akcije NIS-a", rekla je ona navodeći da se to može uraditi preko više od 70 brokerskih kuća, odnosno da se nalog za kupovinu ne može davati preko pošte.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Berza

Ličnosti: Gordana Dostanić

Institucije: Beogradska berza

Kompanije: NIS


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>