emg home
RSS

Ekonomisti: Rast plata ne ugrožava stabilnost

31. avgust 2010. | 09:36

Izvor: Tanjug

Ekonomisti saglasni u oceni da odmrzavanje plata i penzija 1. januara 2011. neće narušiti makroekonomsku stabilnost, ali upozoravaju da za to povećanje moraju biti osigurani realni izvori.

Goran Nikolić iz Centra za novu politiku smatra da je odluka MMF-a da pristane na ranije odmrzavanje očekivana i doneta zahvaljujući upornosti Vlade Srbije. Nikolić je rekao da je ostalo nepoznato u kolikom će procentu biti uvećane plate i penzije i podsetio na raniji predlog MMF-a da rast zarada bude utvrđem na osnovu uvećanja troškova života i bruto domaćeg proizvoda. Primenom te formule skok zarada i penzija bi bio oko 5,5 procenata godišnje, procenio je Nikolić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Pavle Petrović kaže, medjutim, da bi to povećanje plata i penzija trebalo da iznosi oko sedam odsto. Petrović je ocenio da to povećanje neće ugroziti makroekonomsku stabilnost ako se Srbija bude držala dogovora s MMF-om. On je dodao da će to u 2011. značiti visok deficit budžeta, koji će morati da bude smanjen sa ovogodišnjih oko 4,8 odsto BDP-a na najviše četiri procenta u sledećoj godini.

Urednik sajta Ekonomija.org. Miroslav Zdravković ocenjuje da će odmrzavanja plata i penzija na početku sledeće godine značiti uvećanje troškova budžeta od najmanje 35 milijardi dinara. Zdravković je podsetio da će Misija MMF-a ponovo doći u Srbiju krajem oktobra, kad će biti utvrđeno iz kojih izvora će biti pokriveni dodatni troškovi za finansiranje većih plata i penzija.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je da je odmrzavanja plata i penzija u Srbiji dat prevelik značaj i da je od toga važnije smanjiti nezaposlenost, pokrenuti privredu i povećati izvoz. Savić je istovremeno ocenio kao pozitivno to što je s Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da milion penzionera, više nego što je prvobitno predviđeno, ove jeseni dobije po 5.000 dinara jednokratne pomoći.

"Smatram da u ovom trenutku postoji mnogo važnih stvari, a to je kako Srbija da oporavi proizvodnju, smanji ogromnu nezaposlenost, odnosno preokrene tendenciju njenog rasta i poveća izvoz", precizirao je Savić i ukazao da bi jedino suštinsko poboljšanje u tri navedena segmenta dalo realnu osnovu za povećanje društvenog bruto proizvoda, odnosno realan rast plata i penzija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Plate, BDP, Penzije

Ličnosti: Goran Nikolić, Pavle Petrović, Miroslav Zdravković, Ljubodrag Savić


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>