emg home
RSS

Postignut dogovor s MMF-om (VIDEO)

01. septembar 2010. | 10:39 12:35

Izvor: Emg.rs

MMF pristao na to da odmrzavanje plata i penzija bude pomereno sa aprila na januar 2011. zbog novog argumenta da nekako mora biti nadoknađeno najavljeno povećanje cena hrane. MMF ostaje pri prognozi od 1,5 odsto ekonomskog rasta u Srbiji u 2010. i tri odsto 2011, uz rast nezaposlenosti, rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka pregovora s MMF-om.

Pomeranje odmrzavanja plata i penzija sa aprila na januar 2011. opteretiće budžet za narednu godinu dodatnih četiri do pet milijardi dinara, što će morati da bude nadoknađeno zbog održavanja deficita na nivou od četiri odsto”, rekao je šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger.

Jeger je na konferenciji u Vladi dodao da jednokratne pomoći za zaposlene u javnom sektoru i penzionere, najavljene za januar 2011, neće biti.

MMF je pristao na to da odmrzavanje plata bude pomereno sa aprila na januar 2011. zbog novog argumenta da nekako mora biti nadoknađeno najavljeno povećanje cena hrane, rekao je Jeger.

MMF ostaje pri prognozi od 1,5 odsto ekonomskog rasta u Srbiji u 2010, ali će ostatak 2010. i 2011. biti teški za građane Srbije, jer će se, kako Jeger kaže, trend smanjenja zaposlenosti i u tom period verovatno nastaviti.

Jeger je naveo i da će pri rebalansu budžeta za 2010. način za povećanje sredstava za određene najvažnije ciljeve Vlade biti preraspodela sredstava usled izvršenja budžetskih rashoda nižih od planiranih.

”Ovde se pričalo o višku u budžetu od 20 milijardi dinara, ali smo u saradnji s Ministrastvom finansija videli da zapravo dosad postoje dve milijarde dinara koji se mogu potrošiti u okviru socijalnih fondova”, kaže Jeger i dodaje da se do kraja godine može računati na ukupno šest milijardi na osnovu niže izvršenih rashoda. Vlada će pred sobom imati težak zadatak da odluči da li će ta sredstva biti utrošena za jednokratnu pomoć penzionerima s prihodima do 30.000 dinara ili na subvencije, rekao je Jeger.

       

Šef misije MMF-a za Srbiju naglasio je da postoje i pozitivni znaci privrednog oporavka Srbije, a to su rast zasnovan na izvozu, niska inflacija i bez obzira na sve nesuglasice, racionalna fiskalna politika Vlade.

Izvršni odbor MMF-a će odlučivati o odobrenju pete revizije aranžmana sa Srbijom najverovatnije 27. septembra, a preduslov za pozitivnu ocenu i povlačenje 380 miliona evra za podršku deviznim rezervama jeste upućivanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Skupštinu Srbije.

 

Krkobabić: Pomoć penzionerima najkasnije 15. oktobra

Penzioneri s primanjima do 20.500 dinara će najkasnije 15. oktobra dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, najavio potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić na konferenciji održanoj u Vladi Srbije povodom završetka pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom.

       

Krkobabić je dodao da se ipituje mogućnost da pomoć u istom iznosu dobiju i penzioneri koji primaju do 30.000 dinara mesečno.

Potpredsednik Vlade je naglasio da ta jednokratna pomoć nema veze s povećanjem penzija u januaru, koje će dobiti svi penzioneri. “Penzije, kao i plate, biti usklađivane tri puta u narednoj godini i što je još bitnije po istoj formuli kao plate, što znači da smo postigli prvobitni plan”, rekao je Krkobabić.

 

Diana Dragutinović: Fiskalna odgovornost i u predizbornoj 2011.

Zakon o fiskalnoj odgovornosti biće primenjivan i u 2011, pa će ta fiskalna ograničenja važiti i u predizbornom periodu, odnosno i za ovu i za buduće vlade, rekla je Diana Dragutinović, ministarka finansija, na konferenciji održanoj u Vladi Srbije povodom okončanja pete runde pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom.

     

Tokom pregovora s MMF-om usaglašene su sve odredbe tog zakona, koji bi trebalo da omogući da usled planiranog rasta u naredne tri godine bude postignuta budžetska ravnoteža. Ako rast bude sporiji, biće potrebno više vremena za ostvarenje tog cijla, rekla je ministarka.

 

Šoškić: MMF pozitivno ocenio politiku NBS-a

MMF je pozitivno ocenio vođenje monetarne politike NBS-a u prethodnom periodu, rekao je guverner NBS-a Dejan Šoškić. On je rekao da je NBS umanjenjem referentne kamatne stope ispunio zadatak da inflaciju drži što bliže ciljanom nivou.

       

Šoškić je najavio da će NBS biti više angažovan na dinarizaciji, odnosno većem korišćenju domaće valute u finansijskim transkacijama na srpskom tržištu.

Depresijaciju dinara guverner je ocenio kao dobru jer je smanjila troškove rada u Srbiji, ojačala konkurentnost, što je dobar signal za one koji u Srbiji žele da proizvode i investiraju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>