emg home
RSS

Protest Islamske zajednice odložen do daljeg

01. septembar 2010. | 09:12 14:18

Izvor: Beta

Veruočitelji iz Islamske zajednice u Srbiji odložili za danas zakazan protest ispred Vlade do daljeg, izjavio potpredsednik Mešihata te zajednice Rešad Plojović.

“Protest je odložen jer smo dobili informaciju da je Vlada dobila oštro upozorenje iz Brisela da promeni neodgovorno ponašanje prema Bošnjacima i Sandžaku”, kazao je Plojović.

On je dodao da Islamska zajednica u Srbiji zbog toga daje priliku Vladi Srbije da promeni odluke i diskriminatorske postupke na nacionalnoj i verskoj osnovi.

Plojović je napomenuo da je protest odložen do daljeg na predlog lidera Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

Predstavnici Islamske zajednice Srbije čiji je lider Adem Zilkić najavili su ranije da će, ako Zukorlićeve pristalice održe skup, i oni u isto vreme i na istom mestu organizovati protest kako bi podržali odluke Vlade.

Udruženje veroučitelja pri Islamskoj zajednici u Srbiji traži od premijera Mirka Cvetkovića da povuče odluku o smeni Mevluda Dudića, člana Komisije za versku nastavu iz njihovih redova.

Zahtev veroučitelja je da budu zaštićena prava nastavnika islamske veronauke od samovolje pojedinih direktora škola i činovnika Ministarstva vera i Ministarstva prosvete. "Zahtevamo garanciju ustavnog i zakonskog prava na jednakost i autonomnost Islamske zajednice, te prestanak diskriminatorskog ponašanja Ministarstva vera prema islamskoj zajednici", navodi se u saopštenju.

 

Jusufspahić: Veroučitelji da ne bojkotuju nastavu

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pozvao je danas veroučitelje Islamske zajednice u Srbiji da ne bojkotuju nastavu zbog odluke o promeni sastava Komisije za versku nastavu.

On je rekao da svi veroučitelji na listi Islamske zajednice koju je potpisalo Ministarstvo prosvete treba da uđu u škole i rade svoj posao, a da tu odluku prihvate i direktori škola i da ne prave probleme uvođenju islamske verske nastave.

Jusufspahić je premijeru i predsedniku Srbije, ministrima i glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću poručio da ne dozvole da se politika upliće u rad verskih zajednica, niti uplitanje spoljnih faktora u rad islamske zajednice.

Jusufspahić je novinarima ispred Bajrakli-džamije rekao da su predstavnici Islamske zajednice Srbije odustali od najavljenog okupljanja ispred Vlade Srbije jer je to učinila i Islamska zajednica u Srbiji. "Odustali smo od tog skupa jer želimo da se sastanemo i suočimo, da dođemo do nečeg što je istine vredno", rekao je Jusufspahić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Religija, Prosveta, Društvo

Ličnosti: Adem Zilkić, Muhamed Jusufspahić, Muamer Zukorlić, Rešad Plojović

Institucije: Islamska zajednica Srbije, Vlada Srbije, Ministarstvo prosvete Srbije, Islamska zajednica, Ministarstvo vera Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi