emg home
RSS

Bez skuplje struje do kraja godine, gas zavisi od tržista (VIDEO)

10. septembar 2010. | 12:34 16:26

Izvor: Tanjug

Cena struje u Srbiji neće se menjati do kraja ove godine, a korekcija cene gasa zavisiće od situacije na tržištu, rečeno je u Vladi Srbije.  U Vladi ističu da se do kraja godine neće razmatrati poskupljenje struje i dodaju da Vlada može uticati na cenu struje, jer je to energent koji se, za razliku od gasa, ne uvozi.

"Ne bismo ni da gas poskupljuje, ali je razlika u činjenici da se on uvozi. Cena gasa zavisi od tržišta, jer je to svetski berzanski proizvod. Ako gas bude poskupeo na tržištu to direktno utiče i na kretanje cene kod nas", kažu u Vladi Srbije.

Elektroprivreda Srbije (EPS) podnela je Agenciji za energetiku zahtev za drugo poskupljenje cene struje u ovoj godini. Struja je prethodno poskupela 1. marta i to u proseku za 10 odsto, a menadžment EPS-a ranije je najavio da će zatražiti drugo poskupljenje struje, koje neće biti veće od 10 odsto.

Javno preduzeće Srbijagas nije još podnelo zahtev za poskupljenje gasa Agenciji za energetiku, ali je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio početkom ove nedelje da bi prema ekonomskoj računici gas trebalo da poskupi za 18,2 odsto.

On je rekao da traju dogovori u više ministarstva da li treba dozvoliti poskupljenje gasa, jer zbog težine situacije u Srbiji, ta odluka osim ekonomske ima i socijalnu i političku dimenziju.

"Zahtev Srbijagasa je spreman i svakog momenta može biti podnet, ali nećemo ga podnositi ukoliko ne budemo znali da će do tog poskupljenja doći," rekao je Bajatović.

Srbijagas ne može da donosi sopstvene odluke, cena gasa je regulisana i ta odluka zavisi od Agencije za energetiku, koja potvrđuje matematiku, a vlada se na predlog nadležnog ministarstva sa time saglašava ili ne,"objasnio je Bajatović.

Bajatović je naglasio i da će ukoliko ne bude poskupljenja minus u kasi Srbijagasa do kraja grejne sezone biti 150 miliona evra, samo po osnovu neadekvatne cene gasa, "pa se postavlja pitanje ko će tu razliku u ceni da plati, ako ne bude poskupljenja gasa".

Konačnu odluku o promeni cena struje i gasa donosi Vlada Srbije, koja se o tome izjašnjava posle mišljenja Agencije za energetiku o opravdanosti korekcije tih cene i zahteva javnih preduzeća za promenom cena tih energenata.

 

Zahtev za poskupljenje nije stigao u Ministarstvo finansija


Zahtev za poskupljenje električne energije nije stigao u Ministarstvo finansija, a od Vlade Srbije će zavisiti da li će doći do povećanja cene tog energenta, izjavila je danas ministarka finansija Diana Dragutinović.

Dragutinović je novinarima rekla da ne želi da spekuliše o procentu poskupljenja, uz obrazloženje da Ministarstvo finansija nije dobilo zahtev nadležnih organa.

Ona je dodala da se do sada na Vladi Srbije nije raspravljalo o povećanju cena električne energije, a da će kabinet premijera Mirka Cvetkovića odlučiti o tome, kao što odlučuje o svim cenama koje su pod kontrolom države.

       

Na pitanje da li će biti ukinut porez na korišćenje mobilnih telefona, Dragutinović je rekla da će predložiti Vladi Srbije da taj porez bude ukinut, ali donošenjem budžeta za narednu a ne uz rebalans budžeta za 2010. godinu.


Ona je podsetila da taj porez spada u takozvane "krizne", dodajući da treba očekivati njegovu "eliminaciju".

"Predložiću vladi da ukine taj porez", istakla je Dragutinović i dodala da će o tome odlučiti Vlada Srbije, bez obzira na stav Ministarstva finansija.

Upitana da li će Narodna banka Srbije kontrolisati uplate poreza i doprinosa pravnih lica, ministarka finansija je odgovorila da smatra da nije posao NBS da kontroliše tu oblast.

Prema njenim rečima, kontrolu plaćanja poreza i doprinosa treba da kontroliše Poreska uprava.

Dragutinović je prethodno sa ministrima pravde i policije Snežanom Malović i Ivicom Dačićem potpisala Sporazum o osnivanju zajedničkog tela za unapređenje međunarodne saradnje u oblasti suzbijanja kriminala.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi