emg home
RSS

Postignut dogovor o isplati pomoći penzionerima

10. septembar 2010. | 16:21

Izvor: Tanjug

U Vladi Srbije sinoć je postignut koalicioni dogovor da se početkom oktobra počne sa isplatom jednokratne pomoći penzionerima od po 5.000 dinara za primanja ispod 30.000 dinara mesečno, rečeno je danas u kabinetu premijera Srbije.Na jednoj od narednih sednica Vlade Srbije u toku ovog meseca biće doneta definitivna odluka o datumu isplate pomoći penzionerima tako da već početkom oktobra počne isplata, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Potvrđeno je da je isplata dogovorena na nivou koalicije i naglašeno da će za isplatu penzionerima biti potrebno više od 6,5 milijardi dinara.

"Na nivou koalicije prihvaćen je predlog podpredsednika vlade Mlađana Dinkića i Jovana Krkobabića da se svim penzionerima sa primanjima do 30.000 dinara isplati novčana pomoć od 5.000 dinara", potvrđeno je u Dinkićevom kabinetu.

"Penzioneri su apsolutni prioritet u raspodeli tog novca u budžetu jer će će se taj dodatak vratiti domaćoj privredi s obzirom da penzioneri uglavnom kupuju domaću robu", naglašavaju u kabinetu Ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

U kabinetu podsećaju da su već isplaćena pomoć od 5.000 dinara zaposlenima u javnom sektoru, ali i druge mere koje je preduzelo Ministarstvo ekonomije (isplata keš i subvencionisanih kredita) dale rezultate jer je povećan promet u domaćim trgovinskim radnjama.

U kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Jovanu Krkobabiću navode da će svi penzioneri čije su penzije do 29.999 dinara dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara u prvim danima oktobra.

Pravo na tu vrstu pomoći ostvariće 1.379.187 penzionera, ili oko 77 odsto od njihovog ukupnog broja u Srbiji.

"Sredstva u iznosu od 6,895 milijardi dinara namenjena za isplatu ove pomoći ne zahtevaju dodatno zaduživanje. Ovo je, inače, prvi put u istoriji Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da ovu vrstu pomoći dobijaju i oni penzioneri čija je prinadležnost iznad prosečne", navode u kabinetu potpredsednika Krkobabića.

Pravo na jednokratnu pomoć ostvariće korisnici sva četiri penziona fonda, zaposleni -1.098.902 penzionera, penzioneri iz samostalnih delatnosti - 46.772, poljoprivredni penzioneri - 223.513 i vojni njih oko 10.000.

Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je danas da će penzioneri jednokratnu pomoć od 5.000 dinara primiti u oktobru, ali nije mogla da precizira koje kategorije penzionera će tu pomoć dobiti.

Dragutinovićeva je novinarima objasnila da će konačnu odluku o tome doneti Vlada Srbije, koja je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila jednokratnu isplatu pomoći penzionerima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

18. oktobar - 24. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi