emg home
RSS

EBRD odobrio kredit Sosijete ženeral banci

30. septembar 2010. | 14:13

Izvor: Beta

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je danas Sosijete ženeral banci kredit od deset miliona evra za finansiranje projekata u oblasti energetske efikasnosti.

Sredstva namenjena privatnim kompanijama bez većinskog vlasništva ili kontrole države odobrena su uz kamatu do devet odsto godišnje i period mirovanja plaćanja do dve godine, u zavisnosti od vrste projekta, rekao je član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Zdravko Krunić.

Ugovor o kreditu Krunić je potpisao sa šefom kancelarije EBRD za Srbiju Hildegard Gacek.

Krediti će biti od 100.000 evra do dva miliona evra a odobravaće se za projekte čija je ukupna vrednost do pet miliona evra.

Krunić je kazao da će klijentima prvi put biti omogućena i dodatna ušteda jer će nakon provere uspešnosti primene projekta dobijati 15-20 odsto bespovratno.

Klijenti će, kako je dodao, imati i besplatnu tehničku pomoć u pripremi biznis plana za projekte, što će se finansirati iz fondova Evropske unije.

Krunić je naveo da su krediti namenjeni projektima proizvodnje ili uštede struje iz obnovljivih izvora.

Krediti će moći da se uzmu za povećanje energetske efikasnosti industrije, npr. za zamenu dotrajalih postrojenja za grejanje, kao i zgrada.

Šef Kancelarije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer je kazao da EU iz svojih fondova doprinosi programu sa 2,5 miliona evra na ime smanjenja rizika za banku.

On je istakao da je energetska efikasnost postala ključni element svih životnih aktivnosti i da će projekat pomoći malim i srednjim preduzećima da se prilagode evropskom tržištu.

Gacek je ocenila da je kreditna linija korak dalje u podršci malim i srednjim preduzećima u Srbiji i istakla da je projekat deo šireg programa EU.

"Ukoliko se pokaže da se projekti povećanja efikasnosti sprovode, postoji mogućnost da EU poveća pomoć za Srbiju u oblasti uštede energije i povećanja konkurentnosti privrede", kazala je Gacek.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetska efikasnost, Kredit

Ličnosti: Vensan Dežer, Hildegard Gacek, Zdravko Krunić

Institucije: Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)

Kompanije: Societe General banka


Unesite tekst komentara:

<<

29. novembar - 05. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi