emg home
RSS

Dačić: Na Brdu kod Kranja i o lažnim azilantima

20. oktobar 2010. | 17:34

Izvor: Emg.rs

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas na regionalnom skupu na Brdu kod Kranja o monitoring procesu vizne liberalizacije i ispravljanju svih problema kao što su lažni azilanti, saopštio je MUP."Na konferenciji je bilo razgovora i o monitoringu procesa sprovođenja onog što je dogovoreno oko vizne liberalizacije i ispravljanje svih problema kao što su problem lažnih azilanata", kazao je Dačić koji je učestvovao na 10. regionalnoj ministarskoj konferenciji o ilegalnim migracijama, organizovanom kriminalu, korupciji i terorizmu.

Dačić je dodao da se razgovaralo o načinu kako "sprečiti pojavu lažnih azilanata koja može stvoriti lažnu sliku o Evropskoj uniji, kako veliki broj građana iz ovog regiona želi da završi kod njih kao lažni azilanti, a misli se na one koji ne dolaze iz političkih, već pre svega, iz ekonomskih razloga", dodajući da je uglavnom reč o "Romima iz Vojvodine, Albancima sa juga Srbije i Sandžaka".

"U tom smislu je neophodno znati da ti ljudi neće dobiti azil kao i da se izlažu nepotrebnim troškovima jer će svi biti vraćeni u Srbiju po kratkom postupku pošto sa tim zemljama imamo potpisane sporazume o readmisiji", naveo je Dačić.

Na konferenciji je, prema njegovim rečima, još jednom istaknuta mogućnost svih koji se bave unutrašnjim poslovima da se nastavi sa procesom ispunjenja svih uslova za viznu liberalizaciju za sve zemlje koje se nalaze na ovom prostoru.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je dalje zalaganje za međusobnu koordinaciju u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, a prihvaćena je i inicijativa o jačoj i boljoj saradnji kada je reč o razmeni operativnih podataka vezano za borbu protiv terorizma.

Pored Dačića, na skupu su učestvovali ministri policije Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije, kao i predstavnici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Italije, Rumunije, Turske, Belgije i EU.

Ove godine Proces Brdo obeležava 10. godišnjicu postojanja i okupljanja ministara unutrašnjih poslova zemalja iz 14 zemalja regiona i predstavnika nekih od međunarodnih institucija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi