emg home
RSS

Vatle: Vizna liberalizacija nije ugrožena

22. oktobar 2010. | 09:18

Izvor: Beta

Državni sekretar Belgije za finansije, migracije i azil Melkior Vatle rekao da vizna liberalizacija za građane Srbije nije ugrožena zbog povećanog broja zahteva za azil.

"Vizna liberalizacija nije na dnevnom redu, o njoj se neće raspravljati u EU jer je to gotov proces, usvojen, koji se primenjuje, bez obzira na to što ga neki zloupotrebljavaju", rekao je Vatle na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Vatle i Dačić su naveli da će na rešenju tog problema zajednički raditi informisanjem o tome šta zaista vizna liberalizacija podrazumeva, odnosno o velikoj razlici između vizne liberalizacije za slobodna putovanja i pitanja radnih migracija i lažnog prijavljivanja za azil.

"U Srbiji će biti preduzeta kampanja za informisanje prevashodno onih koji podnose najviše zahteva za azil u zemljama EU, Roma, Albanaca sa juga Srbije i stanovnika Sandžaka", rekao je Dačić. "Veoma je bitno da u saradnji sa lokalnim vlastima upoznamo te ljude da će bespotrebno ići na takve puteve, da neće dobiti azil niti ikakva finansijska sredstva da bi se vratili kući, a samo će sebi stvoriti problem za buduća putovanja", poručio je on.

On je dodao da će državni organi ispitati i turističke agencije koje se bave organizovanjem takve vrste putovanja, da li zloupotrebljavaju želju siromašnih ljudi da nađu bolji život na Zapadu i pojačaće kontrole na granicama kada je reč o većim turističkim organizovanim grupama.

Sastanku Vatlea i Dačića prisustvovali su i ambasodori Belgije, Švedske i Nemačke Deniz de Over, Krister Asp i Volfram Mas i predstavnik Delegacije EU u Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vizna liberalizacija

Ličnosti: Volfram Mas, Ivica Dačić, Melkior Vatle, Deniz de Over, Krister Asp

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi