emg home
RSS

Potpisan sporazum Vlade i sindikata

06. novembar 2010. | 16:06 17:22

Izvor: Beta

Šef pregovaračkog tima sindikata Milorad Mijatović rekao da je potpisan sporazum Vlade Srbije i predstavnika sindikata vezan za izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Posle pet sati pregovora, na kraju su predstavnici sindikata potpisali sporazum s premijerom Mirkom Cvetkovićem. Sporazum je veliki uspeh jer smo uspeli da poboljšamo pojedine odredbe zakona", rekao je Mijatović.

Osnovni zahtev sindikata bio je da se izmenama Zakona precizira da prosečna penzija ne može da bude manja od 60 odsto prosečne plate u Srbiji, a Mijatović je kazao da postignut sporazum neće biti deo zakona, ali da će Vlada i sindikati pratiti odnos plata i penzija. "Dogovorili smo se da pregovaramo kad prosečna penzija padne ispod 60 odsto prosečne zarade", rekao je Mijatović.

"Najteži pregovori su bili vezani za benificiran radni staž jer je za to potreban i stav Međunarodnog monetarnog fonda. Dogovorili smo se da do vraćanja zakona u skupštinsku proceduru Vlada ima dve mogućnosti, ili da ostanu odredbe važećeg zakona, koje su mnogo povoljnije, ili da bude prihvaćen neki od zahteva sindikata, ali tek posle dogovora s njima", rekao je Mijatović.

On je kazao da, prema dogovoru, minimalna penzija ne može biti manja od 27 odsto prosečne zarade i da će posebnom uredbom ili zakonom biti rešen problem oko 6.000 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom i koji je, prema važećem zakonu, trebalo da čekaju vreme za penziju.

Planirana povećanje starosnog praga i staža za odlazak žena u penziju odloženi su do 2013, rekao je Mijatović. Prema izmenama Zakona, bilo je planirano da žene u Srbiji odlaze u penziju s 58 godina života, umesto 53, ili s 38, umesto 35, godina radnog staža.

Mijatović je kazao da izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju najverovatnije sledeće nedelje biti vraćene u skupštinsku proceduru.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>