emg home

RSS

Ekonomisti: Realna situacija mnogo gora od izveštaja EK

19. novembar 2010. | 13:50 15:24

Izvor: Emg.rs

Domaći ekonomisti koji su govorili na današnjem skupu na kom je predstavljen izveštaj Evropske komisije rekli su da su ocene te institucije daleko bolje od trenutne situacije u Srbiji i da bi taj dokument bio kritičniji da su ga oni pisali.

Boško Mijatović, profesor na Ekonomskom fakultetu, rekao je da je situacija u Srbiji daleko gora nego što bi se moglo zaključiti iz izveštaja. „EK je daleko više usmerila pažnju na ocenu usvajanja zakona nego na njihovo sprovođenje. Takođe, nije dovoljno istaknuto da se institucije predviđene zakonima sporo formiraju", rekao je on.

Pored toga, Mijatović je istakao da privatizacija nije završena jer su za prodaju ostala loša preduzeća. "Država beži od stečaja, što bi bilo rešenje, zato što joj je žao radnika i zbog toga što računa na njihove glasove", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, mnogi usvojeni zakoni su loši, poput Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o podsticanju građevinske industrije, kojim se krše propisi u vezi s javnim nabavkama.

Jurij Bajec, savetnik premijera, takođe je rekao da bi izveštaj bio daleko kritičniji da su ga pisali domaći ekonomisti. On je podsetio da nema ekonomskog smisla da neka zemlja postane članica Evropske unije ako ne postoji funkcionalna tržišna privreda koja bi bila konkurentna snažnim ekonomijama zemalja EU. "Stanje konkurencije, koje je bitan činilac i konkurentnosti zemlje, je katastrofalno", naglasio je on.

Bajec je takođe rekao da je važno završiti privatizaciju i istakao da javna preduzeća u tom smislu nisu ni taknuta. "Vlada mora da izađe iz dnevne politike i nađe snage da rešava dugoročna pitanja tranzicije i reforme", kaže Bajec.

   

Loša situacija u medijima


Oblast medija nije unapređena iako izveštaj Evropske komisije govori da postoji mali napredak, rekla je danas Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka na skupu na kojem se govorilo o pomenutom dokumentu EK.

Prema njenim rečima, privatizacija medija je zaustavljena mada je planirano da bude završena 2007.

„Privatizovano je 30 odsto medija, a sada se i ugovori o kupovini raskidaju. U Vojvodini je 70 odsto medija pred bankrotom“, istakla je ona.

Profesorka je kazala i da ovogodišnji izveštaj Reportera bez granica o slobodi medija pokazuje da je Srbija pala sa 62. na 85. mesto.

„Ustavni sud je rekao da je Zakon o informisanju neustavan, a ministar je nakon te odluke izjavio da je on imao neke pozitivne efekte što se navodi i u izveštaju EK. Ne znam šta može biti dobit od propisa koji je neustavan“, zapitala se Milivojevićeva.

Ona je naglasila i da u medijskoj sferi postoji visoka koncentracija u oglašavanju, pošto nekoliko velikih igrača koji su bliski vladajućim strukturama kontroliše oglašavanje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>