emg home
RSS

Ministarka najavila izmene pravosudnih zakona

07. decembar 2010. | 10:57 19:38

Izvor: RTS, B92, Beta

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila da će sledeće sedmice Vladi predložiti izmene Zakona o Visokom savetu sudstva i Zakona o sudijama, navodeći da će biti preispitane odluke neizboru nekih sudija.

"Suočili smo se s velikom neefikasnošću Ustavnog suda, koji je za godinu dana doneo samo jednu odluku, o žalbi neizabranih sudija", rekla je Snežana Malović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika o reformi pravosuđa i primedbama Evropske komisije u vezi s tim i dodala da ta pitanja moraju brže da se rešavaju.

Snežana Malović je navela da će izmenama zakona biti promenjeni sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca i način sticanja uslova za kandidata za Visoki savet sudstva.

Ona je rekla da će Ministarstvo pravde adekvatno reagovati na primedbe Evropske komisije i dela stručne javnosti u vezi s reformom sudstva i reizborom sudija.

Ministarka je izjavila da su njeno ministarstvo i drugi državni organi spremni da otklone sve probleme proistekle iz reforme pravosuđa. Snežana Malović je rekla da se kontinuirano vode razgovori s predstavnicima Evropske komisije i drugim međunarodnim organizacijama kako bi nedostaci iz tog procesa bili otklonjeni. "Ipak, nećemo dati prazan papir, pa da nam Evropa napiše šta treba da se uradi. Imamo kontinuiran dijalog i spremni smo da preduzmemo sve potrebne korake", rekla je ona.

Ministarka je negirala da je Ministarstvo pravde skrivalo od javnosti pismo komesara EU Štefana Filea o problemima u reformi pravosuđa i rekla da ono nije ranije obelodanjeno jer su pregovori sa zvaničnicima EU bili u toku. Snežana Malović je navela da problemi u reformi pravosuđa neće biti prepreka Srbiji na putu evropskih integracija, ali i istakla da će se svi nedostaci u reformi biti otklonjeni u skladu s dogovorom s Evropskom komisijom.

Ona je ponovila da je reforma pravosuđa veoma važna stvar, koja zahteva širi društveni dogovor i izjavila kao je uverena da će poslanici imati razumevanja za korake koje su državni organi preduzeli u tom procesu.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je ocenio da je politički uticaj uništio pravosuđe u Srbiji i da nije bilo odlučnosti Vlade da zaštiti izabrane sudije.

Jovanović je ocenio da je potrebno da se postupi u skladu sa izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije ka EU i da se koriguje zakonodavstvo kako bi se izbili argumenti iz ruku onih koji smatraju da je reforma bila politički motivisana.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović ocenila je da su neefikasnost i nerad sudija bili razlozi da se uđe u reformu pravosuđa. Ona je rekla da Visokom savetu sudstva ne može biti oduzeto pravo na izbor sudija i istakla da je VSS poštovao Ustav i sve zakone koji iz njega proizlaze.

Nata Mesarović je potvrdila da je jedna verzija Predloga zakona o VSS-u poslata Evropskoj komisiji, a druga poslanicima Skupštine Srbije. U odgovoru na poslanička pitanja, Nata Mesarović je rekla da je tačno da je bilo različitih verzija teksta zakonskog predloga, ali nije navela kako je došlo do toga.

Ona je izjavila da je 1.800 sudija u Srbiji dovoljan broj za efikasan rad pravosuđa i da će 150 sudija biti izabrano posle konstituisanja stalnog sastava Visokog saveta sudstva. Nata Mesarović je rekla da je broj sudija određen na osnovu trogodišnjih rezultata rada sudija po materijama i sudovima i na osnovu očekivanog priliva predmeta za predstojeću godinu.

"Ne možemo na kraju godine reći da je reforma uspela, ali izmenom zakona sudovi će se rasteretiti i raditi efikasno", rekla je ona.

Poslanik Nove Srbije Velimir Ilić je rekao da su pojedine sudije i advokati bili umešani u zataškavanje afera i kriminalnih aktivnosti, dok je za bivšeg ministra pravde Dušana Petrovića rekao da je uticao na izbor sudija tako što je sastavio spisak od 26 sudija koje mu je izdiktirao zaštićeni svedok Ljubiša Buha.

Snežana Malović je rekla da u Srbiji nema zaštićenih i da će biti procesuiran svako za kog budu nađeni validni dokazi da je delovao nezakonito.

 

Konstantinović: Provera preispitivanjem svakog reizbora

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Nenad Konstantinović izjavio je jutros da je preispitivanje svake pojedinačne odluke o reizboru sudija jedini način da se otkloni svaka sumnja da je taj postupak sproveden u skladu sa zakonom.

On je odbacio kritike Društva sudija Srbije da se ponovnim preispitivanjem sudija ugrožava stalnost sudijske funkcije, jer je, kako je rekao, reč o proveri postupka rezibora. "Društvo sudija Srbije se poziva na stavove Evropske unije kad mu odgovara, a kad mu ne odgovara onda ne. Sve će biti urađeno po preporuci EU", istakao je Konstatinović za RTS.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je ranije danas da je ta stranka protiv preispitivanja svake pojedinačne odluke o reizboru sudija i da, ako bude pokrenut, taj postupak mora biti javan. "Ovo društvo treba da zna da su nosioci kritike reforme pravosuđa upravo oni koji su prethodno zastupali taj model uvereni da će zadržati pozicije u pravosuđu", kazao je Jovanović za B92.

On je ocenio da bi kritike reforme pravosuđa bile mnogo manje da su izabrane neke sudije koje su danas njeni nažešći kritičari.

"Nama je važno da budu uvažene sugestije EK koje otklanjaju osnov za konstatacije da je provosuđe napravljeno po konceptu bilo koje politike ili političara", rekao je Jovanović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

07. decembar 2010. 13:48:03

| Antivoje Stradić

4

Da li gospodin Jovanović zna uopšte šta hoće da kaže i predloži u vezi sa reformom pravosuđa? Da li zna šta je njegov stav o tome? Ako zaista hoće da pokrene stvari u pravom smeru onda na današnjoj sednici skupštine mora da potencira na ostavkama svih koji su ovu kašu od reforme pravosuđa zakuvali i dobro zagoreli u poslednjih godinu dana. U tom paketu ostavki moraju da se nađu pre svih gospođa ministarka (Mini Malo), gospođa predsednica VSS-a (MesNata), gospodin sekretar za pravosuđe u ....(niški Bo Ris), gospodin sekretar ministarstva pravde (Homen) i onaj Radovanović, šta god da je po funkciji. Naravno, bilo bi dobro preispitati i ostale is sastava VSS-a i mislim da bi ih malo preostalo. Ovo što oni učiniše je jedna od najgorih državnih ujdurmi koje su nam se dogodile od pada režima Slobe Miloševića, jer ono njegovo pravosuđe je bilo nedostižni cilj za ovo koje dobismo posle katastrofe nazvane reformom. Razmera te katastrofe se tek otkrivaju. Uvećanje razmera se ogleda ovoga puta u tome da posledice nisu lupile samo pusti narod po glavi (što je uobičajeno jedini negativni efekat kod nas, šta god da država ostvari kao novitet ili "poboljšanje") već je cela država i naravno nacija, ponovo u evropskim i svetskim razmerama etiketirana crno (kao onaj znak horor dizajna za "dozvoljeno pušenje"). Ako odmah ne krenu smene svih odgovornih i njihovo pozivanje na odgovornost, onda će vlast Borisa Tadića i definitivno pokopati svaku nadu u bilo kakav boljitak u ovoj mučnoj državi, koja već godinama ne izlazi iz kojekakvih kriza, što svetskih, što regionalnih, a najviše unutarnjih. Tadića neko mora da spusti na zemju i to ovde u državu kojoj je on predsednik, ne u neku drugu uređenu i srećnu zemlju iz snova kakvom on smatra ovaj naš haos kojim vlada. Nakon prizemljenja, treba mu otvoriti oči i pokazati prstom na sve što ne valja i reći mu šta je od svega toga odgovornost njegovih vlastelina i njegova. Zatim ga treba staviti pred konačana izbor: ili radite kako treba ili nas se manite, ako Boga zante. Naravno, to Čeda Jovanović nema nameru da učini, zato se ovo prozivanje iz skupštinskih klupa može smatrati samo političkim marketingom, mada moram naglasiti totalno promašenim i ne definisanim, nešto kao ono slizavanje sa JK.
Šta učini od sebe, Čedomire Čedo Jovanoviću? Za malo vlasti i verovatno puno para! Vredno li je, Čedomire?

07. decembar 2010. 15:02:42

| bob

6

ma nije samo čeda protiv protiv je i nata jer bi onda morala da objašnjava kako je njen sin vladimir unapredjen u viši sud kad nema rezultate ni za osnovni,protiv je boško ristić jer i on mora da objašnjava kako su prošli njegovi puleni protiv su mnogi sto su uzimsli i obećavali a sad ako se izjalovi njihovo obećanje moraju da vraćaju a naš čovek je osetljiv kad ga udariš po džep a kad se sve stavi na papir ima dosta koji su protiv

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi