emg home
RSS

Diana Dragutinović: Vlada o budžetu za 2011. iduće sedmice

07. decembar 2010. | 13:57 19:17

Izvor: Emg.rs, Tanjug

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila danas da bi Predlog zakona o budžetu za 2011. trebalo da se nađe na sednici Vlade sledeće sedmice.

Ministarka je novinarima posle Skupštine stalne konferencije gradova i opština, rekla da budžet, dogovoren s Međunarodnim monetarnim fondom, između ostalog predviđa odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, zamrzavanje subvencija, osim za železnicu i rudnik Resavica, smanjenje subvencionisanih kredita i limitiranje kapitalnih investicija.

Ministarka je najavila da će budžetom za 2011. iznos za kapitalne investicije koje se finansiraju iz budžeta biti ograničen na 28 milijardi dinara i da će prioritet biti dat malom broju krupnih investicionih projekata.

Ministarka finansija je izjavila da izmene Zakona o porezu na dobit preduzeća neće biti poslate Skupštini Srbije zajedno s budžetom za 2011, već će biti pripremljene u prvoj polovini iduće godine. Planirane izmene tog zakona podrazumevaju oporezivanje of-šor kompanija kojima je centar upravljanja u Srbiji.

Ministarka je rekla da u budžetu za 2011, po osnovu drugačijeg obračuna poreza na imovinu, može biti prikupljeno tri milijarde dinara više nego ove godine.

Ministarka je rekla da je, za sada, oporezivanje imovine skroman priliv za budžet, navodeći podatak da on, uz naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, čini 0,7 odsto BDP-a, dok je u razvijenim zemljama taj prihod dva odsto BDP-a.

Ona je rekla da će izmenjenim zakonom o porezu na imovinu biti ukinute dosadašnje nepravde, kad su veće poreske olakšice imala domaćinstva koja su imala imovinu veće vrednosti. "Zbog tih olakšica imovina velike vrednosti bila je oporezovana u vrednosti najviše 40 odsto njihove tržišne vrednosti", pojasnila je ministarka.

Ministarka je rekla da će biti uvedena jedinstvena stopa tog poreza od 0,4 odsto vrednosti imovine. Taj porez se, kako je objasnila, sad naplaćuje po različitim stopama zavisno od vrednosti imovine, koja je potcenjena.

   

OBI: Srbija ne pruža dovoljno informacija o budžetu

Međunarodna institucija za istraživanje otvorenosti budžeta, OBI, svrstala Srbiju među zemlje koje pružaju neke informacije o budžetu, ali u nedovoljnoj meri da bi se on potpuno razumeo i da bi izvršna vlast bila podvrgnuta potrebnim proverama, izjavio zamenik predsednika Revizorskog suda Slovenije Zoran Mladenović.

On je, u Skupštini Srbije, predstavljajući izveštaj o ulozi poslanika u kreiranju i usvajanju budžeta, rekao da prema istraživanju OBI-a Srbija ima 54 poena i deli 36. mesto s Ganom, što je napredak u odnosu na 2008, kad je imala 46 poena.

Mladenović je kazao da se od ključnih budžetskih dokumenata u Srbiji redovno ne izdaju tri. To su tzv. građanski budžet, dokument kojim bi predlog budžeta bio približen građanima, polugodišnji izveštaj o prihodima, rashodima i kreditima i sveobuhvatni izveštaj o reviziji završnog računa.

Mladenović je istakao da je parlamentarni nadzor nad budžetom ocenjen kao osrednji, zbog manjka vremena za raspravu o budžetu i nerazvijene prakse da se o budžetu raspravlja na skupštinskim odborima u kojima bi mišljenje mogli da daju i predstavnici javnosti.

OBI je nadzor nezavisne revizije ocenio kao nedovoljno snažan, da zbog manjka resursa Državne revizorske institucije nije izvršena potpuna revizija završnog računa budžeta. Ukazano je da izveštaju DRI nije poklonjena dovoljna pažnja u Parlamentu i da nisu preduzete mere radi otklanjanja pojedinih nedostataka na koje je ta institucija ukazala, dodao je on.

OBI preporučuje izradu nedostajućih budžetskih dokumenata, proširenje obrazloženja budžeta i da građanima budu date dodatne mogućnosti da utiču na budžet tokom njegove pripreme.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Budžet, Porezi, Subvencionisani krediti

Ličnosti: Diana Dragutinović, Zoran Mladenović

Institucije: Vlada Srbije, Skupština Srbije, OBI


Unesite tekst komentara:

<<

31. januar - 06. februar 2011.

>>