emg home
RSS

Snežana Malović: Razmatranje prigovora sudija u martu

04. januar 2011. | 13:02

Izvor: Beta

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila da bi Visoki savet sudstva mogao da bude izabran polovinom februara, pre zakonom utvrđenog roka, i da bi u martu trebalo da počne razmatranje prigovora sudija koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora.

Ministarka je rekla da će preispitivanje odluka o izboru sudija uslediti po usvajanju Pravilnika o kriterijumima i merilima i da bi do juna mogli da budu obavljeni razgovori sa svim neizabranim sudijama koje su uložile prigovore.

"Neizabrane sudije biće pozvane pred Visoki savet sudstva i imaće priliku da se izjasne na navode iz pojedinačnog obrazloženja koji su im već dostavljeni i ako ne budu zadovoljne odlukom imaće mogućnost žalbe Ustavnom sudu", rekla je Snežana Malović.

Ona je kazala da će u izradi Pravilnika o kriterijumima i merilima učestvovati i evropski ekspert koji će polovinom januara doći u Beograd i da će uz saglasnost Evropske komisije biti urađen i akcioni plan za sprovođenje pravosudnih zakona usvojenih krajem decembra.

Ministarka pravde odbacila je mogućnost da bi zbog kritika dela javnosti i strukovnih udruženja usvojene izmene pravosudnih zakona mogle dodatno da uspore ili da ugroze dalju reformu pravosuđa. Ona je navela da će ti zakoni omogućiti da se brže otklone sumnje u opšti izbor sudija i da se javnost uveri u ispravnost prethodnih odluka Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>

Povezani naslovi