emg home
RSS

Tužilaštvo: Dovoljan stepen sumnje protiv Purde

10. januar 2011. | 13:28 18:21

Izvor: Emg.rs

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine saopštilo da u slučaju Tihomira Purde, hrvatskog državljanina uhapšenog 5. januara u BiH, postoji dovoljan stepen osnovane sumnje o postojanju elemenata krivičnog dela ratnog zločina.

"Uvidom u spise predmeta nekadašnjeg Vojnog suda u Beogradu iz 1999. protiv Purde, Tužilaštvo ocenjuje da postoji dovoljan stepen osnovane sumnje o postojanju elmenata krivičnog dela ratnog zločina", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je slučaj Tihomira Purde, koji je u fazi istrage, preuzet iz grupe vojnih predmeta s početka deveddesetih i spada u predmete koji su prošli prvu fazu revizije, kad je 2004. Tužilaštvo preuzelo predmete ratnih zločina od Vojnog suda u Beogradu.

Tužilaštvo ističe da je predviđena još jedna revizija te grupe predmeta koju će uskoro učiniti komisija koju su letos zajednički formirali nadležni državni organi Srbije i Hrvatske, kako bi se izvršila precizna analiza i rešili nesporazumi.

Hapšenje Purde na graničnom prelazu Županja-Orašje izazvalo je oštra reagovanja u Hrvatskoj.

   

Tadić razgovarao s Jandrankom Kosor o slučaju Purde


Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je večeras s predsednicom vlade Hrvatske Jadrankom Kosor o slučaju Tihomira Purde, saopšteno je iz kancelarije srpskog predsednika.

Tadić je u razgovoru istakao da "taj i druge slične slučajeve treba da razmatraju nadležna ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sisteme obe zemlje".

Današnji razgovor dvoje zvaničnika o slučaju Tihomira Purde inicirala je hrvatska premijerka, navodi se u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. januar - 16. januar 2011.

>>