emg home
RSS

Premijer: Ne planiram ostavku, ko se umorio, neka ide

11. februar 2011. | 09:27 17:51

Izvor: Emg.rs, Beta, "Večernje novosti"

Premijer Mirko Cvetković izjavio da ne planira da podnese ostavku i poručio ministrima koji su se umorili ili se plaše da će građani videti da nisu postigli rezultate da mogu da idu.

"Ne planiram da podnesem ostavku. Imam mnogo energije i nisam se umorio. Cilj mi je da do kraja mandata ostvarimo velike državne ciljeve. Ko se na ovom teškom putu umorio ili se plaši da će građani da vide da nije postigao rezultate u svom resoru, može slobodno da ide iz Vlade", rekao je Cvetković za Večernje novosti.

On je odbacio tvrdnje potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića da je Vlada izgubila autoritet. "Od samog formiranja, vlada nije imala autoritet iz ugla opozicije i to mi nije bilo problematično. Međutim, ako je taj autoritet sporan za jednu članicu vladajuće koalicije, onda to jeste jasan politički signal koji ta stranka želi da pošalje. Po mom mišljenju, Vlada nije izgubila ni autoritet ni kredibilitet", rekao je Cvetković.

Upitan da li je saglasan s Dinkićem da mora biti pojačana koordinacija stranaka i da je potreban preokret u radu Vlade, Cvetković je rekao da se neće grčevito zalagati za njen opstanak ako ona ne bude funkcionisala. "Sve zavisi od stranaka koje čine koaliciju", dodao je on.

Premijer je rekao i da je s predsednikom Srbije Borisom Tadićem razgovarao u sredu uveče, ali je negirao tvrdnje da mu je nudio ostavku. "Razgovarali smo o značajnim temama, pre svega o reformama koje treba da sprovedemo u procesu EU-integracija", rekao je Cvetković.

Upitan da li bi zamenio nekog od ministara radi boljeg rada Vlade, Cvetković je rekao da nije dobro da u javnosti nagađa o tome, posebno kad o tom pitanju nema dogovora koalicionih partnera. Premijer je rekao i da će podržati ideju o rekonstrukciji vlade ako vladajuća koalicija zajednički utvrdi da će to biti dobro za Srbiju.

Cvetković je istakao i da bi u ovom trenutku izbori bili veoma loši za Srbiju jer bi izgubila dragoceno vreme i prekinula veliki zalet ka Evropskoj uniji.

 

Dragin: Dinkićeva izjava paušalna


Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je danas da su ocene potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića paušalne jer se tiču procene stanja bez ikakvih jasnih činjenica.

“Sto posto bih se složio sa izjavom premijera koji je rekao 'ko se umorio i ko nema elana da radi ne mora više da radi, može da sedne na klupu'. Na svako pitanje koje se tiče jasnih rezultata ministarstva odgovorićemo”, rekao je Dragin novinarima na pijaci Zeleni venac.

Dragin je rekao da je da je za 2,5 godine usvojeno 35 zakona koji su u saglasnosti sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, dobijen slobodan izvoz na evropsko tržište skoro svih poljoprivrednih proizvoda.

“Godine 2007. Srbija je izvozila 1,3 milijarde dolara i imala suficit od 300 miliona. Danas, u vreme najveće krize i kada smo skinuli carine, pa više ne štitimo domaće tržište izvozimo preko 2,5 milijarde dolara i imamo rekordan suficit od preko 500 miliona dolara”, rekao je on.

Dragin je dodao da mu “ministarska stolica nije srasla za leđa” i da je uvek na raspolaganju da razduži funkciju ukoliko se to od njega bude tražilo.
   

 

Dulić: Očekujem da razgovori o Vladi počnu što pre


Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da očekuje da pregovori o rekonstrukciji Vlade počnu što pre i da se što pre i završe.

"Isključivo od lidera stanaka će zavisiti da li će doći do rekonstrukcije Vlade ili ne, kao i da li će biti zamenjen neko od ministara", rekao je Dulić novinarima prilikom obilaska Parka prirode Mokra Gora.

Komentarišući izjave ministra ekonomije Mlađana Dinkića da neki ministri ne rade dobro, Dulić je rekao da je očigledno da je počela licitacija sa smenama menistara u kojoj su najaktivniji "interesni krugovi koji žele da vide ledaja nekim od ministara".

On nije naveo da koji su to interesni krugovi.

Svako od ministara, kako je rekao Dulić, spreman je maksimalno radi i da završi poslove koje je započeo.

Na pitanje da prokomentariše Dinkićevu izjavu da su ministri u Vladi ljubomorni na njega, Dulić je rekao da on nije ljubomoran na kolegu i da sa svim ministrima dobro sarađuje.

Sve spekulacije o smenama ministara su, kako je ocenio, "deo foklora koji treba da uzdrma Vladu koja mora da završi svoj posao".

"Bilo bi uzuzetno štetno da se to nastavi dalje i zato je važno da se ta stvar preseče hitno", rekao je Dulić. 

Stanković: Kritike govore da će biti promena u Vladi

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da Dinkićeve kritike Vlade upućuju na to da će doći do personalnih promena u njoj. Stanković je rekao da ne treba očekivati veću političku krizu, već neprijatnu epizodu za stranke vladajuće koalicije i da iz Dinkićevih kritika može biti izveden zaključak da će biti personalnih promena u Vladi.

Prema njegovoj oceni, reč je o pokušaju da se dramatizuje situacija u vladajućoj koaliciji kako bi se našlo političko opravdanje za rekonstrukciju. "O rekonstrukciji se dosta pričalo, ali se ništa od toga nije desilo. Dinkić zna kakvo je raspoloženje u narodu i procenio je da je dobro kritikovati Vladu", rekao je Stanković uz ocenu da Dinkić sad nije u poziciji da ruši Vladu.

       

Jovanović: Srbiji potrebna vlada koja radi


Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je Srbiji potrebna vlada koja radi, a ne koja se svađa i da vlast, ukoliko je nesposobna, treba da raspiše izbore kako bi Srbija dobila "vladu preokreta".

"Ako oni koji su u njoj (vladi) nisu sposobni da se uozbilje i počnu da rade poslove zbog kojih postoje, onda neka dozvole društvu da ide na izbore kako bismo dobili vladu preokreta, sposobnu da obavi poslove koji su pred nama", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi za medije.

Jovanović je kazao da LDP očekuje od predsednika Borisa Tadića da odgovori na dileme koje "svojom neefikasnošću i neozbiljnošću pokreću svi predstavnici vlade koju je on formirao".

"Krizu u vladi su proizveli i svakodnevno uvećavaju oni koji su se sakrili iza njega, a danas pokušavaju da odgovornost transferišu na premijera koji je na to mesto i postavljen kako se ne bi mešao u njihove poslove", rekao je Jovanović.

Prema Jovanovićevom mišljenju, Tadić treba da raščisti i probleme, nastale opredeljenjem ili pristajanjem da kao predsednik države "istovremeno bude sve u njoj - premijer, ministar, sudija, policajac, tužilac, poslodavac, radnik".

Orlović: Dinkićeve kritike neće dovesti do izbora

Politički analitičar Slaviša Orlović ocenio je danas da kritike Mlađana Dinkića na račun rada Vlade neće dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora. "Još nismo blizu vanrednih izbora jer su interesi svih stranaka vladajuće koalicije da Vlada opstane mnogo veći i jači, nego da se ide u nove izbore", rekao je Orlović.

On je kazao da bi novi izbori povećali šansu da se formira neka nova koalicija, a da je to najmanje u interesu G17 plus.

Orlović je ocenio da odnosi u Vladi i u vladajućoj koaliciji nisu narušeni, već da je malo poremećen odnos G17 plus i Demokratske stranke posle nesporazuma zbog premeštanja fabrike Gorenje iz Valjeva u Zaječar i posle optužbi državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića na račun Dinkića.

Prema rečima Orlovića, nesuglasice DS-a i G17 plus kulminirale su Dinkićevim kritikama upućenim premijeru. Orlović je ocenio da je cilj Dinkićevih kritika nastojanje da se vrati poljuljan ugled u atmosferi nastaloj zbog preseljenja fabrike Gorenje, da se uspostave startne pozicije oko moguće rekonstrukcije Vlade ili personalnih promena.

"Pošto se ulazi u predizbornu godinu, svakoj stranci stalo je da se što bolje profiliše u javnosti i naravno nekad je malo reč i o sujeti. U svakom slučaju, Dinkić je napravio neobičan potez optužujući premijera i dobio je gotovo adekvatan premijerov odgovor na te optužbe", rekao je Orlović.

   

Vukadinović: Dinkić želi da se izbori za rekonstrukciju


Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da ministar ekonomije Mlađan Dinkić kritikama na račun rada Vlade Srbije, želi da trgne vladajuću koaliciju i da se izbori za rekonstrukciju za kakvu se zalaže.

"Njegove izjave nisu slučajne i tempirane su pred razgovore unutar vladajuće koalicije koji predstoje verovatno za vikend i to je dodatno sredstvo pritiska koje Dinkić koristi ne bi li izdejstvovao promene unutar vlade u pravcu za koji se zalaže", rekao je Vukadinović agenciji Beta.

Osvrćući se na njegovu izjavu da odluke donosi predsednik Srbije Boris Tadić, a ne premijer Mirko Cvetković, Vukadinović je istakao da Dinkić nije rekao "ništa što nije tačno" niti "nešto što se već ne zna".

"Ali se postavlja pitanje zašto u ovom tenutku i na način nakon kojeg je teško zamisliti da i on i premijer Mirko Cvetković ostanu na istom mestu", naveo je Vukadinović.

Po oceni Vukadinovića, stvar elelementarne političke ali i pristojnosti uopšte bi bila da posle toga ili Dinkić ne bude ministar ili Cvetković ne bude premijer.

"Ovo treba shvatiti kao poslednje upozorenje vladi odnosno koalicionim partnerima da je on spreman i na odlazak iz vlade", rekao je Vukadinović, uz ocenu da Dinkićeva primarna namera u ovom trenutku ipak nije rušenje vlade.

Ali, kako je dodao Vukadinović, može se dogoditi da pad vlade bude posledica svega toga podsećajući da Dinkiću to ne bi bio prvi put da izađe i da sruši vladu u kojoj je do tada sedeo.

"U ovom trenutku mislim da je najizgledniji dogovor oko rekonstrukcije a tek onda na drugom mestu Dinkićevo povlačanje iz koalicije i treće pad vlade i novi izbori", precizirao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi